1. Home Brother
  2. Recycleprogramma

Recycling van Brother producten

Samen werken voor een betere leefomgeving.

Empty toner with a recycling logo above on a green background

 

Recycling van tonercartridges en drums

Stuur uw lege Brother tonercartridges en drums kosteloos naar ons terug voor recycling of herfabricage. 

Recycle Brother tonercartridges
Empty ink cartridge with a recycling logo above on a green background

Recycling van inktcartridges 

Stuur uw lege Brother inkcartridges kosteloos naar ons terug en wij zorgen ervoor dat ze worden gerecycled. 

Recycle Brother inktcartridges
Brother TZe tape ready for recycling

Recycle TZe tapecassettes

Stuur gebruikte TZe label tapecassettes naar ons terug zodat we deze kunnen recyclen.

TZe tapecassettes recyclen
Brother DK roll ready for recycling

Recycle DK labelrollen

Gebruikte DK labelrollen kunt u thuis recyclen volgens de lokale regels voor afvalinzameling.

DK labelrollen recyclen
Brother printer ready for recycling

Recycle printers

Alle oude apparaten en batterijen kunnen worden gerecycled via een afvalstation in uw gemeente. 

Recycle printers

Bij Brother is recycling eenvoudig en gratis

Bekijk onze video om meer te weten te komen over hoe u oude Brother producten kunt recyclen, of klik op de bovenstaande knoppen en download direct een retourlabel. 

Bedankt dat u samen met ons een bijdrage wilt leveren aan een betere leefomgeving. 

Heeft u al nieuwe cartridges besteld?

Brother EcoPro printer on green background

EcoPro printabonnement

Met EcoPro kunt u slim en zorgeloos printen. Het abonnement kan eenvoudig worden toegevoegd aan elke daarvoor geschikte printer, zodat u kunt rekenen op automatische levering van cartridges.

Meer over EcoPro
Cool Earth text in white on a greenbackground

Cool Earth

Via ons recyclingprogramma steunt u samen met ons Cool Earth, een non-profit organisatie die zich inzet voor behoud van het regenwoud.

Meer over onze samenwerking

Veelgestelde vragen

U heeft wellicht gezien dat wij in de folder die u vindt in de verpakking, een retourlabel met een aangifteformulier voor de douane meeleveren. Dit aangifteformulier is echter alleen nodig voor verzending vanuit het Verenigd  Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen. Voor zendingen vanuit Nederland hoeft u dit formulier niet te gebruiken. Mocht u vragen hebben, neem dan contact met ons op via recycle@brother.eu
Helaas accepteren we alleen lege, originele Brother-cartridges. We raden u aan om cartridges van andere merken terug te sturen naar de oorspronkelijke fabrikant. Vanwege de onbekende samenstelling van cartridges van derden kunnen we alleen originele Brother verbruiksartikelen recyclen.
We hebben onze eigen recyclingprogramma om lege Brother cartridges te recyclen en te herproduceren. Door ze naar ons terug te sturen kunnen we ervoor zorgen dat uw cartridges verantwoord worden afgevoerd en garanderen dat er geen restafval overblijft.
Afhankelijk van het type labelproduct dat u heeft, kunt u op onze recyclingpagina de meest geschikte optie kiezen. Sommige producten kunt u thuis recyclen, en voor andere producten bieden we een gratis retourprogramma zodat we ervoor kunnen zorgen dat de cartridges verantwoord worden verwerkt en zodat wij kunnen garanderen dat er geen restafval overblijft. Bekijk onze TZe labeltape en DK labelrollen recyclingpagina’s voor meer informatie.
U kunt voor een drum hetzelfde gratis retourlabel gebruiken als voor tonercartridges, die u kunt downloaden via onze website. Plak het label op de doos (u kunt hiervoor de verpakking waarin de nieuwe drum is geleverd gebruiken) en verstuur deze kosteloos via een PostNL-punt bij u in de buurt.
Brother apparaten worden ingezameld en gerecycled volgens de Europese wetgeving, de richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (WEEE). Er zijn verschillende manieren waarop u uw oude printer kunt recyclen, zoals door gebruik te maken van lokale afvalstations met recyclingcentra, terugsturen naar de winkel waar u het apparaat gekocht heeft, tot het aanbieden van het apparaat via huisvuilophaalservice. Ga naar https://www.brother.nl/recycling/apparaat-recycling voor meer informatie.
Uw cartridges worden verwerkt in een van onze Europese recyclingfaciliteiten die gecertificeerd zijn als 'zero waste to landfill'. Deze faciliteiten bevinden zich in Noord-Wales en Slowakije. Daar worden ze gerecycled. Alles wat niet direct kan worden hergebruikt, wordt gerecycled, wat bijdraagt aan een duurzame circulaire economie. Duurzame componenten van de teruggestuurde cartridges worden teruggewonnen en gebruikt in een nieuwe cartridges, zodat we hulpbronnen kunnen sparen, de milieueffecten kunnen verminderen en CO2-uitstoot kunnen beperken.
In 2009 zijn wij een samenwerken aangegaan met Cool Earth, een non-profit organisatie die opkomt voor behoud en bescherming van het regenwoud in verschillende delen van de wereld. Als onderdeel hiervan ondersteunen we hun projecten in onder andere het Amazoneregenwoud. Ga naar onze pagina op coolearth.org om te zien hoe we, in ruil voor het recyclen van uw inkt- en tonercartridges, bijdragen aan de bescherming van het Peruaanse regenwoud. Cool Earth biedt niet alleen bescherming van het regenwoud, maar ondersteunt ook de Ashaninka-gemeenschap die in het gebied wonen. Zo proberen wij samen met CoolEarth en de Ashaninka-gemeenschap illegale houtkap tegen te gaan, zodat de bewoners op verantwoorde manier gewassen zoals noten, koffie en cacao kunnen verbouwen en oogsten.
Nee, een afvaltransferbon is alleen van toepassing voor individuele zendingen van meer dan 20 kg.