De geschiedenis van Brother

Brother werd meer dan 100 jaar geleden opgericht in Nagoya, Japan, en heeft een rijke historie in Europa. De eerste Europese basis van het bedrijf werd in 1958 gevestigd in Ierland, in een tijd waarin Brother alles maakte van naaimachines tot motorfietsen.

Na de overname van de naaimachinefabriek Jones in 1968 werd Manchester uiteindelijk de thuisbasis van Brother in Europa. De fabriek werd al snel omgebouwd voor de productie van breimachines en schrijfmachines. Tot 2012 werden schrijfmachines geproduceerd in de fabriek in Ruabon, Wales. Heden ten dage is op deze locatie een zeer geavanceerd recycling centrum van Brother gevestigd.

In de meer dan 50 jaar die Brother actief is in Europa zijn er verschillende belangrijke innovaties geïntroduceerd, variërend van de eerste snelle dot-matrixprinter ter wereld in 1971 tot de kleinste mobiele printer in 2004. Brother is inmiddels gevestigd in meer dan 20 Europese landen en richt zich nu vooral op de productie van professionele kantoormachines en oplossingen voor de zakelijke markt.

Brother wordt opgericht in Nagoya, Japan. Onder de naam Yasui Sewing Machine Co. wordt begonnen met repareren en produceren van naaimachine onderdelen.
De Europese Economische Gemeenschap bestond nog maar een jaar toen Frankrijk, Duitsland, Italië, België, Nederland en Luxemburg het Verdrag van Rome ondertekenden. Brother erkende het belang van die ontwikkeling en reageerde erop; een uiterst belangrijke stap in de ontwikkeling en groei van het bedrijf
Brother begeeft zich in de markt voor typemachines, met de productie van 183 stuks JP1 alphabetical draagbare . In 1980 had Brother 10 miljoen schrijfmachines geproduceerd en in 1990 was dit gestegen tot 20 miljoen.
Jones Sewing Machines had een gevestigde reputatie als eersteklas merk in Groot-Brittannië, maar leed onder een gebrek aan investeringen en ontwikkeling. Met de overname kon Brother zich snel een plaats verwerven in het Verenigd Koninkrijk.
Brother opent een verkoopkantoor in Nederland. 
Dit product, ontworpen door CDCC en geproduceerd in fabrieken van Brother, deed Brother besluiten het productassortiment uit te breiden naar kantoortechnologie. Dat heeft ertoe bijgedragen dat Brother vandaag de dag het bedrijf is dat het is geworden.
Brother Nederland sponsort van 1976 tot 2008 de Amstelveense volleybalclub Martinus. In 1982 wordt de naam Brother officieel gekoppeld en heet de club Brother Martinus. De club wordt daarna vele malen op rij landskampioen en staat 3 keer in de EuropaCup 1 finale.
Nadat Brother besloot breder te produceren, werden de elektronische schrijfmachines van Brother snel wereldwijd geaccepteerd; ze voedden de groei en de reputatie van Brother als een serieuze speler op het terrein van kantoortechnologie.
Het faxapparaat werd in die tijd beschouwd als het elementaire communicatieapparaat voor de kantooromgeving. Brother ontwikkelde producten die klein, efficiënt en vooral concurrerend waren. De fax heeft in hoge mate bijgedragen aan het steeds breder wordende productassortiment van het bedrijf.
Afdrukken met laserprinters ontwikkelde zich tot de standaard afdruktechnologie van het moment en Brother slaagde erin eigen snelle producten voor de kantooromgeving te produceren. Vandaag de dag is Brother voor deze producten een producent van wereldklasse.
Tussen 1987 en 1999 is Brother sponsor van Manchester City Football Club, een van de langstlopende ononderbroken sponsorships met een Engelse voetbalclub.
Brother introduceerde een nieuwe technologie voor het afdrukken van professionele labels en bewees daarmee dat het in staat was tot het ontwikkelen van hoogwaardige innovatieve producten. Dit heeft geleid tot de duurzame, slijtvaste P-touch labelproducten waarmee Brother nog steeds op ongeëvenaarde hoogte staat en alom voor wordt geprezen.
Geheel in lijn met eerdere vernieuwende technologieën verrichtte het bedrijf belangrijk baanbrekend werk bij het integreren van meerdere functies in één apparaat met een eerste eigen multifunctionele laserprinter. Brother voegde aan een bestaande laserprinter functionaliteit toe voor scannen, faxen, telefoneren en tal van andere functies. Daarmee zette Brother een nieuwe standaard voor de concurrentie en riep het bedrijf een geheel nieuwe productcategorie in het leven.
Brother converteerde de technologie van de succesvolle multifunctionele laserprinter naar de inkjettechnologie. Dat resulteerde in tal van producten die kleiner, stiller en kleurrijker, maar minstens zo functioneel waren als de laserprinters.
Deze kleine, mobiele printer was uniek in zijn klasse en de opvolgers zijn dat nog steeds. Dankzij de thermische printtechnologie zijn de printers zeer compact uitgevoerd, maar tegelijkertijd ook heel flexibel en krachtig. Het werd dé printer voor grote organisaties waarvoor mobiliteit essentieel is, van de British Transport Politie tot de Nederlandse ANWB.
Introductie van de succesvolle QL labelprinter serie voor adreslabels en etiketten.
De RL-700S was een innovatie die het mogelijk maakte om Radio Frequency Identification Tags toe te voegen aan labels. Deze technologie waarvan de implementatie normaal gesproken duizenden euro’s zou kosten, kon met de nieuwste technologische ontwikkelingen van Brother voor een fractie van die kostprijs worden gerealiseerd.
De Brother groep bestaat 100 jaar. In hetzelfde jaar viert Brother Europa zijn 50ste verjaardag en Brother Nederland bestaat 40 jaar.
Brother introduceert 's werelds eerste compacte A3 all-in-one inkjetprinter. Deze printers stelde gebruikers in staat om full colour A3 documenten en foto’s te printen en tevens te scannen op A3, met een compacte printer voor een voordelige prijs. Dit opende een heel nieuw marktsegment.
Brother is de eerste producent die het prestigieuze Blue Angel keurmerk voor inkjetprinters mag voeren. Blue Angel garandeert dat een product of service aan zeer hoge normen voldoet als het gaat om milieu, gezondheid en prestaties. De Blue Angel certificering werd ook behaalt voor diverse laserproducten. Een jaar later werd ook als eerste fabrikant de Nordic Swan certificering voor inkjetprinters behaalt. 
Met de komst van AirScouter loopt Brother voorop als het gaat om wearable technology, waarbij beeld in het gezichtsveld van de gebruiker wordt gebracht. 
Brother lanceert de HL-S7000DN die tot 100 pagina's per minuut afdrukt en daarmee de snelste is in zijn categorie is.
De HL-S7000DN combineert uitzonderlijke afdruksnelheden met lage operationele kosten en is een betrouwbare oplossing voor omgevingen waar grote volumes worden afgedrukt. Deze netwerkprinter van Brother maakt gebruik van geavanceerde inkjettechnologie met laserkwaliteit als resultaat.
De eerste documentscanner van Brother voor kleine kantoren en bedrijven. Brother documentscanners bieden een complete oplossing voor de meest veeleisende werkzaamheden op het gebied van scannen.
Eerste fabrikant die Near Field Communicatie (NFC) in kantoor inkjetmodellen gebruikt. NFC stelt gebruikers in staat om snel en eenvoudig verbinding te maken met smartphones of tablets, door deze mobiele apparaten dichtbij de printer te houden.
Thermische labels afdrukken in twee kleuren met Brother QL-800 labelprinterserie. Gebruikers kunnen adres- en verzendlabels printen in zowel zwart als rood. Een wereldprimeur op het gebied van thermische labelprinters.
Brother presenteert de nieuwe generatie AiRScouter, een handsfree display ontworpen om het beeld direct in het gezichtsveld van de gebruiker te brengen. Hierdoor kan de gebruiker essentiële informatie zien, terwijl deze beide handen vrij heeft om werkzaamheden uit te voeren. Deze hightech oplossing is uitermate geschikt voor onder meer inspecties met een drone, hulp op afstand en geavanceerde assemblagelijnen. 
Brother introduceert een nieuwe vorm van Managed Print Service, waarbij alles geregeld is en kleine ondernemers en bedrijven geen omkijken meer hebben naar hun printers. Lagere printkosten, automatische bestelling en levering van inkt- en tonercartridges en next Business Day Service inbegrepen.
De Brother VC-500W labelprinter maakt labels in alle gewenste kleuren met behulp van de ZINK Zero Ink™ technologie. Brother maakt het printen van kleurenlabels beschikbaar en betaalbaar dankzij rolcassettes die gebruikmaken van het populaire ZINK papier™ met kleurkristallen.