1. Home
  2. Over ons
  3. Geschiedenis

De geschiedenis van Brother in Europa

Brother werd 100 jaar geleden opgericht in Nagoya, Japan, en heeft een rijke historie van 50 jaar in Europa. De eerste Europese basis van het bedrijf werd in 1958 gevestigd in Ierland, in een tijd waarin Brother alles maakte van naaimachines tot motorfietsen.

Inmiddels heeft Brother zich gevestigd in meer dan 20 Europese landen en richt zich vooral op de productie van kantoormachines en professionele oplossingen.

In die 50 jaar heeft het bedrijf verschillende belangrijke innovaties op haar naam geschreven, variërend van de eerste snelle dot-matrixprinter ter wereld in 1971 tot de kleinste zelfstandige mobiele printer in 2004.

Manchester is al 40 jaar lang de thuisbasis van Brother UK na de overname van de naaimachinefabriek Jones in 1968. De fabriek werd al snel omgebouwd voor de productie van breimachines en schrijfmachines, waarmee een spannend verhaal over productie in het Verenigd Koninkrijk begon dat vandaag de dag nog voortduurt in onze fabriek in Ruabon, Wales, waar onze schrijfmachines tot 2012 in productie zijn geweest.

1958 Eerste vestiging van Brother in Europa

Eerste vestiging van Brother in Europa

De Europese Economische Gemeenschap bestond nog maar een jaar toen Frankrijk, Duitsland, Italië, België, Nederland en Luxemburg het Verdrag van Rome ondertekenden. Brother erkende het belang van die ontwikkeling en reageerde erop; een uiterst belangrijke stap in de ontwikkeling en groei van ons bedrijf

1968 Brother neemt de naaimachinefabriek Jones in Audenshaw, Manchester over

Brother neemt de naaimachinefabriek Jones in Audenshaw, Manchester over

Jones Sewing Machines had een gevestigde reputatie als eersteklas merk in Groot-Brittannië, maar leed onder een gebrek aan investeringen en ontwikkeling. Met de overname kon Brother zich snel een plaats verwerven in het Verenigd Koninkrijk.

1971 Brother produceert de eerste snelle dot-matrixprinter op de wereld

Brother produceert de eerste snelle dot-matrixprinter op de wereld

Dit product, ontworpen door CDCC en geproduceerd in fabrieken van Brother, deed Brother besluiten het productassortiment uit te breiden naar kantoortechnologie. Dat heeft ertoe bijgedragen dat Brother vandaag de dag het bedrijf is dat het is geworden.

1985 De eerste elektronische schrijfmachine van Brother

De eerste elektronische schrijfmachine van Brother

Nadat Brother besloot breder te produceren, werden de elektronische schrijfmachines van Brother snel wereldwijd geaccepteerd; ze voedden de groei en de reputatie van Brother als een serieuze speler op het terrein van kantoortechnologie.

1987 primo fax

Het eerste faxapparaat van Brother

Het faxapparaat werd in die tijd beschouwd als het elementaire communicatieapparaat voor de kantooromgeving. Brother ontwikkelde producten die klein, efficiënt en vooral concurrerend waren. De fax heeft in hoge mate bijgedragen aan het steeds breder wordende productassortiment van het bedrijf.

1987 De eerste laserprinter van Brother

De eerste laserprinter van Brother

Afdrukken met laserprinters ontwikkelde zich tot de standaard afdruktechnologie van het moment en Brother slaagde erin eigen snelle producten voor de kantooromgeving te produceren. Vandaag de dag is Brother voor deze producten een producent van wereldklasse.

1988 De eerste labelprinter van Brother

De eerste labelprinter van Brother

Brother introduceerde een nieuwe technologie voor het afdrukken van labels, gebaseerd op een origineel Brother-concept, en bewees daarmee dat het in staat was echte innovaties te ontwikkelen. Deze innovatie heeft geleid tot een alomvattend systeem van labelproducten waarmee een aantal van de meest duurzame labels ter wereld kunnen worden gemaakt.

1995 De eerste multifunctionele laserprinter van Brother

De eerste multifunctionele laserprinter van Brother

Geheel in lijn met eerdere vernieuwende technologieën verrichtte het bedrijf belangrijk baanbrekend werk bij het integreren van meerdere functies in één apparaat met een eerste eigen multifunctionele laserprinter. Brother voegde aan een bestaande laserprinter functionaliteit toe voor scannen, faxen, telefoneren en tal van andere functies. Daarmee zette Brother een nieuwe standaard voor de concurrentie en riep het bedrijf een geheel nieuwe productcategorie in het leven.

1997 De eerste multifunctionele inkjetprinter van Brother

De eerste multifunctionele inkjetprinter van Brother

Brother converteerde de technologie van de succesvolle multifunctionele laserprinter naar de inkjettechnologie. Dat resulteerde in tal van producten die kleiner, stiller en kleurrijker, maar minstens zo functioneel waren als de laserprinters.

2002 De eerste zelfstandige mobiele printer van Brother

De eerste zelfstandige mobiele printer van Brother

Dit miniproduct was (en is nog steeds) het enige in zijn soort op de hele wereld dat zo klein, maar tegelijkertijd zo krachtig is. Het is nu het afdrukapparaat voor veel grote organisaties waarvoor mobiliteit essentieel is, van de British Transport Police tot Hilarys Blinds.

2007 De eerste RFID-labelprinter van Brother

De eerste RFID-labelprinter van Brother

De RL-700S is een ware eenentwintigste-eeuwse doorbraak, die, gebaseerd op de bestaande ervaring van Brother met labelen, Radio Frequency Identification Tags toevoegt aan het labelassortiment van het bedrijf. Deze technologie waarvan de implementatie normaal gesproken duizenden euro’s kost, kan met de nieuwste technologische ontwikkelingen van Brother voor een fractie van die kostprijs worden gerealiseerd.