1. Home Brother
 2. Recycleprogramma
 3. Recycling van tonercartridges

Kies de optie die voor u van toepassing is

Minder dan 4 drums of toners

Kosteloos versturen via een lokaal post- en pakketpunt

 1. In de verpakking van een nieuwe cartridge of ander verbruiksartikel zit een retourlabel waarmee u lege cartridges of drums kosteloos naar ons terug kunt sturen. U kunt het label ook downloaden via de onderstaande knop.
 2. Verpak de lege toner of drum zorgvuldig in de oude verpakking. U kunt maximaal twee dozen tegelijk versturen met één label. (tot een maximum van 2 kg)
 3. Plak het retourlabel op de verpakking.
 4. Breng de zending naar een lokaal post- en pakketpunt voor gratis verzending naar onze recyclingfaciliteiten.
   

Download een retourlabel

4 tot 12 toners

Kosteloos versturen via een lokaal post- en pakketpunt

 1. Als u een groter aantal tonercartridges wilt terugsturen, kunt u recyclingdozen bestellen. Er is keuze tussen dozen voor 4 of 12 stuks.
 2. U ontvangt binnen de 5 werkdagen 2 recyclingdozen.
 3. Plaats de opgebruikte artikelen in de recyclingdoos en plak het meegeleverde retourlabel op de doos. Het maximumgewicht is 12 kg (doos voor 12 stuks) of 4 kg (doos voor 4 stuks).
 4. Breng de zending naar een lokaal post- en pakketpunt voor gratis verzending naar onze recyclingfaciliteiten.

 

Bestel een recyclingdoos

Meer dan 12 toners

Gratis ophalen door een koerier

 1. Als u meer dan 12 tonercartridges wilt terugsturen, kunt u zich aanmelden voor onze gratis ophaaldienst.
 2. Nadat u zich hebt aangemeld voor de ophaaldienst, kunt u recyclingdozen aanvragen om uw opgebruikte tonercartridges in te doen. Wij sturen meestal drie recyclingdozen per keer.
 3. Zodra een recyclingdoos vol is, kunt u een via onze website een koerier inschakelen.
 4. U ontvangt een retourlabel om op de doos te plakken. Het maximumgewicht van de doos is 12 kg.

 5.  

Aanvragen van een koerier

Veelgestelde vragen

Wij kennen de exacte samenstelling van onze cartridges, dus kunnen we ze op de best mogelijke manier hergebruiken of recyclen.
Met hergebruikte toners bespaart u 33% CO2-uitstoot ten opzichte van gebruik van volledig nieuw geproduceerde tonercartridges. Daarnaast doen wij voor elke ingeleverde cartridge vanuit ons recyclingprogramma een donatie aan de non-profitorganisatie Cool Earth, die zich inzet voor behoud van de regenwouden in diverse delen van de wereld. Onze Europese recyclingfaciliteiten (waar uw lege cartridges naartoe worden teruggestuurd) zijn klimaatneutraal en hebben het ‘Zero waste to landfill’ predicaat.
We accepteren alleen originele Brother-cartridges via ons retoursysteem, omdat we de exacte samenstelling van onze eigen cartridges kennen en ze op de beste manier kunnen remanufacturen of recyclen. Als we echter cartridges van andere fabrikanten binnen krijgen, zullen we deze verantwoord recyclen en zorgen dat er geen restafval ontstaat.
Verpak uw items veilig en gebruik bij voorkeur de foliezak van de nieuwe cartridge en bevestig de  gele/oranje plastic strips aan de cartridges om ze te beschermen tegen beschadiging tijdens het transport.
Ja, we hebben 3 verschillende services, afhankelijk van hoeveel tonercartridges u wilt terugsturen. Selecteer de optie die voor u het meest handig is. Het is goed om te beseffen dat zelfs een kleine bijdrage helpt om het milieu te beschermen tegen restafval. Of u nu een kleine, middelgrote of grote gebruiker bent, Brother biedt de juiste recyclingopties voor u: stuur individuele opgebruikte  cartridges terug in de verpakking van nieuwe cartridges of gebruik recycling-verzameldozen om meerdere cartridges via een PostNL-punt terug te sturen, of maak hiervoor kosteloos gebruik van onze ophaalservice.
U kunt hiervoor een sturen naar recycle@brother.eu met uw bestelgegevens en we helpen u graag verder!
Wij hebben een overeenkomst met PostNL voor het verzenden van tonercartridges. Bij ieder PostNL-punt zullen ze lege Brother tonercartridge accepteren voor verzending, mits op de juiste manier verpakt. Mocht u problemen of vragen hebben, neem dan contact op met recycle@brother.eu

Gebruik onze recyclingservice om uw tonercartridges kosteloos naar Brother terug te sturen. We hebben 3 opties, afhankelijk van de hoeveel cartridges die u wilt terugsturen:

Als u 1 tot 2 tonercartridges wilt terugsturen, gebruik dan het retourlabel uit de oude verpakking of die van de nieuwe cartridge. U kunt ook een verzendlabel downloaden via onze website voor het gratis terugsturen van uw items. Plak het verzendlabel vervolgens op de verpakking en lever het in bij een PostNL-punt.

Wilt u 4 tot 12 tonercartridges terugsturen, vraag dan een gratis recycling-verzameldoos aan met een verzendlabel. Als de doos vol is kunt u deze kosteloos versturen via een Post-NL-punt bij u in de buurt. 

Heeft u meer dan 12 lege tonercartridges die u wilt terugsturen, maak dan gebruik van onze gratis afhaaldienst. Wij sturen u een recycling-verzameldoos en als deze vol is komen wij deze kosteloos bij u afhalen. U kunt hiervoor een afspraak maken via onze website.   

Tonercartridges die terugkomen bij Brother worden gereviseerd en alles wat we niet rechtstreeks kunnen hergebruiken, wordt gerecycled en draagt bij aan een duurzame circulaire economie.

 
Onze gesloten kringloopprocessen houdt in dat 100% van de Brother-cartridges die u naar ons terugstuurt, worden gereviseerd of gerecycled. 
Wanneer u een tonercartridge naar ons terugstuurt, doorloopt deze een revisieproces van 150 stappen om ervoor te zorgen dat elke gereviseerde cartridge voldoet aan dezelfde kwaliteit als een volledig nieuw geproduceerde cartridge. Dit is een zeer innovatieve proces waarmee we 86% van de tonercartridges kunnen reviseren.
We demonteren en reinigen de gebruikte cartridges. Daarna vervangen we eventuele versleten onderdelen en zetten de cartridges opnieuw in elkaar. Daarna kunnen ze verkocht worden, waarbij we de ‘nieuw’ kwaliteit volledig kunnen garanderen.  
Alles wat we niet kunnen reviseren vanwege schade of slijtage, wordt voor 100% gerecycled. Er blijft dus geen restafval over.
Nee, een afvaltransferbon is alleen van toepassing voor individuele zendingen van meer dan 20 kg.
Klanten uit heel Europa recyclen hun lege cartridges via Brother. Wij verzamelen de cartridges op een  centraal inzamelpunt, dat is gevestigd in Nederland. Daarnaast maken we gebruik van een paneuropees postnetwerk. Dit betekent dat alle cartridges in één zending aankomen, in plaats van in afzonderlijke pakketten, wat de transport impact aanzienlijk vermindert.