1. Home Brother
  2. Bedrijfsoplossingen
  3. Brother Resource Hub
  4. Blog
  5. Milieu
  6. 2022
  7. De principes van circulaire economie toepassen op zakelijk printen
Two office workers in a brightly lit business space are working at a desk with two Brother floor-standing SMB printers and a city skyline in the background

Duurzaam zakelijk printen draagt bij aan de circulaire economie

Grondstoffen en andere natuurlijke hulpbronnen zijn niet oneindig beschikbaar op aarde. Gelukkig is er een groeiend bewustzijn dat we moeten afstappen van het ‘kopen-gebruiken-weggooien’ model, waarbij goed bruikbare onderdelen op de vuilstort belanden en worden verspild.

 

Dit besef heeft geleid tot een toename in de richting van een circulaire economie. Een economisch model dat is ontworpen om onze wegwerpmaatschappij om te vormen tot een wereld waarin middelen worden hergebruikt, afval wordt verminderd en onze impact op het milieu drastisch wordt beperkt1.

Als het gaat om specifieke materialen die we weggooien, is elektrisch en elektronisch afval (AEEA) de snelst groeiende afvalstroom in de EU. Meer dan 60% van deze groep belandt na verloop van tijd op de vuilstort2. Dit maakt meteen duidelijk waarom we gezamenlijk een bijdrage moeten leveren aan de circulaire economie.

Bekijk de video over hoe Brother bijdraagt aan de circulaire economie

Wat is de circulaire economie?

Simpel gezegd is de circulaire economie een productie- en consumptiemodel waarbij bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden hergebruikt, gerepareerd, opgeknapt en gerecycled. Hierdoor wordt de levenscyclus van producten verlengd, kunnen vervangingskosten worden verlaagd en materialen aan het einde van de levensduur van een product worden teruggewonnen en hergebruikt.3

Veel bedrijven voeren tegenwoordig milieueffectanalyses uit en hebben doelstellingen op het gebied van duurzaamheid opgesteld. De keuze voor een technologiefabrikant die deze  duurzaamheidsdoelstellingen onderschrijft is een eenvoudige stap die organisaties kunnen nemen om de circulaire economie te bevorderen.

Lees waarom de circulaire economie voor Brother belangrijk is en welke activiteiten wij ontplooien om dit te ondersteunen.

 

Hoe kan ik met duurzaam zakelijk printen de circulaire economie ondersteunen?

 

1. Verleng de levensduur van uw printer

Als je rekening houdt met de impact op het milieu, zal een printer die gemakkelijk kan worden gerepareerd en geüpgraded, minder hulpbronnen verbruiken dan het vervangen van de hele printer.

Zoek bij het kiezen van printapparatuur naar een leverancier die duurzame producten levert. In combinatie met regelmatig onderhoud zorgt dit ervoor dat de printer langer meegaat. Daarnaast voorkomt de overstap naar een modulair reparatiemodel dat printers die perfect onderhouden zijn, worden weggegooid terwijl onderdelen gemakkelijk vervangen of gerepareerd kunnen worden.

Als een printer modulaire reparatiemogelijkheden heeft, kunnen veel afzonderlijke componenten worden vervangen of geüpgraded zonder dat het hele apparaat vervangen hoeft te worden. Software-updates kunnen ook op afstand worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de printer over het nieuwste systeem en de nieuwste functionaliteiten beschikt. Dit betekent dat uw printapparatuur altijd up-to-date en toekomstbestendig is.

Lees waarom de circulaire economie voor Brother belangrijk is en welke activiteiten wij ontplooien om dit te ondersteunen.

Circulaire economie

2. Recycle toners  en cartridges

Renovatie en herfabricage vormen de kern van de circulaire economie. Veel printerleveranciers bieden tegenwoordig een gratis recyclingprogramma voor opgebruikte cartridges.

Sommige scholen, liefdadigheidsinstellingen en recyclingpunten zamelen lege cartridges in om ze te recyclen of hergebruiken. Dit gebeurt allemaal om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk afval op de vuilstort terechtkomt. En belangrijker, sommige van de gerecyclede onderdelen krijgen een heel nieuw leven in andere producten, zodat de cirkel rond is.

Brother heeft een gratis recycleprogramma en diverse faciliteiten om lege cartridges te ontmantelen en te hergebruiken. Lees alles over onze recycling activiteiten.

Recycling

3. Recycle printers

Naast toners en cartridges kunnen ook printers worden gerecycled. Het maximaliseren van de levensduur van de printer is prioriteit en in sommige gevallen kunnen afgedankte printers na een opknapbeurt opnieuw worden ingezet. De volgende optie is het volledig ontmantelen van de printer voor recycling. Afzonderlijke componenten kunnen dan worden hergebruikt of gerecycled, waarbij zelfs de behuizing opnieuw kan worden gebruikt.

De EU beseft hoe belangrijk dit is en heeft richtlijnen opgesteld voor de hoeveelheid elektrische apparatuur die mag worden weggegooid.4 Deze richtlijnen zijn bedoeld om bij te dragen aan duurzame productie en consumptie, de efficiëntie van hulpbronnen te verhogen en daarmee bij te dragen aan de circulaire economie.

Brother doet mee aan een inzamelingsprogramma voor oude apparaten, zodat de  hoeveelheid afgedankte elektronische apparatuur die op de vuilstort terecht komt wordt  verminderd. Lees meer over recycling van oude apparaten.

Recycling van printers

Wat Brother doet voor de circulaire economie 

Brother wil bedrijven ondersteunen die het belangrijk vinden om verantwoordelijkheid te  nemen voor de circulaire economie. Dit kan via het aanschaffen van duurzame printers, het recyclen van cartridges of zaken als het afsluiten van een duurzaam printabonnement.

Alle cartridges die aan ons worden geretourneerd, worden verwerkt in onze Europese fabrieken, waarbij 95% van de onderdelen worden hergebruikt om nieuwe tonercartridges te maken. Onderdelen die niet kunnen worden hergebruikt, worden afgebroken en gebruikt voor het vervaardigen van 100% gerecyclede tonercartridges. 

Met een Brother EcoPro printabonnement kunnen gebruikers niet alleen lege cartridges recyclen, maar kan de printer ook worden hergebruikt. Zodra het abonnement afloopt, kan de printer eenvoudig worden teruggestuurd naar Brother, waar de printer opnieuw wordt gerenoveerd en wordt gedistribueerd naar een nieuwe abonnee. Zo kunnen we de levensduur van printers aanzienlijk verlengen.5 EcoPro printabonnementen zijn medio 2022 ook verkrijgbaar in Nederland. 

Het op deze manier opknappen en hergebruiken van een printer resulteert in 66% minder uitstoot in vergelijking met het maken en gebruiken van een gloednieuw apparaat. En dat is precies waar het in de circulaire economie om draait.

Wilt u meer weten over wat Brother doet om de impact van printapparatuur op het milieu te verminderen en bij te dragen aan de circulaire economie? Ga dan naar onze pagina’s over milieu en duurzaamheid.

Milieu en duurzaamheid

1 https://ellenmacarthurfoundation.org/topics/circular-economy-introduction/overview 
2 https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20201208STO93325/e-waste-in-the-eu-facts-and-figures-infographic 
3 https://wrap.org.uk/resources/guide/electricals/repair-electricals# 
4 https://ec.europa.eu/environment/topics/waste-and-recycling/waste-electrical-and-electronic-equipment-weee_en
5 Bespaar tot 70% met een EcoPro printabonnement in vergelijking met een printer en inkt- en tonercartridges die afzonderlijk worden aangekocht. De werkelijke besparing is afhankelijk van het abonnement en het gekozen  printermodel.

Meer van Milieu

Aanbevolen

Terug naar boven