1. Home Brother
  2. Bedrijfsoplossingen
  3. Brother Resource Hub
  4. Blog
  5. Milieu
  6. 2024
  7. Hoe kunnen we overstappen op duurzaam printen?
B2203 - WxB Sustainability - header image (1)

Hoe kunnen we overstappen op duurzaam printen?

Goed ondernemerschap betekent nadenken over hoe we ons energiegebruik en het gebruik van hulpbronnen in het algemeen kunnen verminderen.

Milieubehoud is een van de grootste uitdagingen voor iedereen die technologie gebruikt, de printsector vormt hierop geen uitzondering..

Onderzoek door onafhankelijke analisten van Quocirca laat zien dat de impact op het milieu de belangrijkste zakelijke prioriteit zal zijn voor Amerikaanse en Britse bedrijven in 2025, waarbij 60 procent streeft om in 2060 neutraal te zijn1.

Bedrijven implementeren niet alleen milieuvriendelijke, sociale en bestuurskundige (ESG) systemen omdat ze dat willen, maar omdat ze dat moeten door regelgeving of door verwachte Europese regels voor duurzaamheidsrapportage voor beursgenoteerde bedrijven.

Er is ook een reputatieaspect. Uit onderzoek van Deloitte in 2021 bleek dat klimaatverandering en milieubescherming de grootste zorg waren voor millennials en 60% van de millennials en leden van generatie Z vreesden dat ‘bedrijfsleiders’ niet genoeg deden om het milieu te beschermen.          

Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat uw printerpark bijdraagt aan uw duurzame printdoelstellingen?

Milieuvriendelijk printen is meer dan een simpele papieren oefening.

E-mailhandtekeningen waarin ontvangers worden opgeroepen om "het milieu in overweging te nemen voordat ze afdrukken" zijn een cliché geworden in de afgelopen twee decennia. Maar het onderzoek van Quocirca bevestigt dat organisaties verantwoordelijk, milieuvriendelijk printen zien als onderdeel van de oplossing om hun activiteiten duurzamer te maken.

Dit kan betekenen dat de impact van de inkt of toner die wordt gebruikt om af te drukken, de cartridges zelf en de energie die nodig is om de printer te laten werken, wordt geëvalueerd.

Maar dit zijn slechts de meest voor de hand liggende elementen. Er moet ook rekening worden gehouden met de energie en de grondstoffen die bij de productie van die cartridges en in de apparaten zelf worden gebruikt, en met de transportkosten. En weggegooide inkt- of tonercartridges - of verwaarloosde hardware - dragen bij aan de groeiende berg elektronisch afval. Daarom worden printers en cartridges genoemd in het Circulaire Economie Actieplan van de EU, dat tot doel heeft ervoor te zorgen dat producten repareerbaar zijn of op zijn minst recyclebaar2.

Vraag aan leveranciers informatie over de voor de productie van apparatuur gebruikte hulpbronnen, het energieverbruik, de koolstofuitstoot, enz. Dit is een startpunt om uw impact op het milieu te bepalen en te beheren.

Managers moeten in staat zijn het probleem als geheel te zien. Dat betekent dat ze het gebruik moeten kunnen volgen en efficiëntie moeten kunnen garanderen, op cartridge-, apparaat- en organisatieniveau.

Dit is waar recyclingprogramma's voor cartridges, beheerde printservices en de in energiezuinige apparaten ingebouwde intelligentie een rol spelen. Net zo belangrijk zijn Managed Print Services die u volledig zicht geven in uw printgebruik, zodat u niet-duurzaam printgedrag gedurende de hele levenscyclus van apparaten kunt aanpakken.

Maak de impact van duurzaam printen zichtbaar.

Het repareren van printers is een goede zaak, maar bedrijven moeten ze ook effectief kunnen monitoren om problemen op te sporen voordat ze zich voordoen. En ze hebben gekwalificeerde technici nodig om die reparaties uit te voeren. Als apparaten op afstand kunnen worden bijgewerkt, kunnen ze geoptimaliseerd worden gedurende de levenscyclus van de printer, zonder de noodzaak van een bezoek ter plaatse.

Door het gebruik van cartridges en apparaten bij te houden, kunt u ook meer gerichte acties aantonen om afval te verminderen, zoals het vervangen van elektronische handtekeningen voor sommige documenten en het herontwerpen van workflows. Dit geeft u het bewijs dat u nodig heeft om gebruikers te overtuigen verantwoord te printen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van milieuvriendelijk dubbelzijdig printen.

Het betekent ook dat voorraadbeheer gestroomlijnd kan worden, waarbij inkt en toner alleen worden besteld wanneer dat nodig is. Hiermee wordt vermeden dat ze steeds opnieuw besteld, opgeslagen en vervolgens vergeten worden. Dit roept de vraag op of u gebruikte cartridges gemakkelijk kunt inleveren, en of uw leverancier recycling of herfabricage aanbiedt om ervoor te zorgen dat deze cartridges niet op de vuilnisbelt terechtkomen.

Dit alles zorgt ervoor dat uw inspanningen voor meer duurzaamheid gegevensgestuurd, traceerbaar en zichtbaar zijn. Dat is belangrijk voor printergebruikers, duurzaamheidsmanagers van bedrijven en externe belanghebbenden, van aandeelhouders tot milieugroepen.

Dus als u de overstap naar duurzamer printen wilt maken, kijk dan hier.

 

1 - [https://print2025.com/wp-content/uploads/Quocirca-Sustainability-Trends-2022-Exec-Summary-0322-ToC.pdf]
2 - [https://ec.europa.eu/environment/pdf/circular-economy/new_circular_economy_action_plan.pdf]

Meer van Milieu

Aanbevolen

Terug naar boven