1. Home Brother
  2. Bedrijfsoplossingen
  3. Brother Resource Hub
  4. Blog
  5. Het Kantoor van Morgen
  6. 2020
  7. 5 maatschappelijke drijfveren van een nieuwe visie op werk
A young man in a bright suit and an older male co-worker in a more relaxed shirt discuss a business project on a tablet during a stand-up meeting in the more diverse and collaborative workplace of the future

5 maatschappelijke drijfveren van een nieuwe visie op werk

Kantoren staan in de startblokken om de komende jaren bijna onherkenbaar te transformeren vanwege een belangrijke reden: de mensen die er werken veranderen.

Tot nu toe werden werkmethoden bepaald door ingebakken patronen van vorige generaties, maar de veranderende demografische en maatschappelijke factoren genereren tal van nieuwe eisen.

Wat zit er achter deze veranderingen?

1) Jongere generaties domineren de werkplek

De millenniumgeneratie, geboren tussen 1980 en 2000, is klaar om het werken te reorganiseren en zal tegen 20251 meer dan 75% van het personeelsbestand vertegenwoordigen. Millennials zullen in toenemende mate leidinggevende en bestuursfuncties vervullen, terwijl de jongere Generatie Z, geboren tussen 2000 en 2009, meer en meer hun plaats innemen op de werkvloer.

Deze jongere werknemers, opgegroeid met internet, tablets en smartphones, hebben sterke digitale verwachtingen. Ze leven in een cultuur van directheid en hunkeren naar creatieve samenwerkingsprikkels. In tegenstelling tot vorige generaties verwerpen ze de overweldigende hiërarchie en kiezen voor meer nomadische manieren van werken.

Het belangrijkste is dat ze ondernemend zijn, niet bang zijn om risico’s te nemen, enthousiast zijn om verouderde processen aan te pakken en met hun radicale start-up mentaliteit kunnen ze industrieën wakker schudden. Ze zullen een gigantische rol spelen bij de vormgeving van het werken in de toekomst.

2) Stijgende pensioenleeftijd

Door de meer en meer met pensioen gaande babyboomgeneratie, geboren tussen 1944 en 1964, zijn werkgevers strategisch gericht op het aantrekken van jongere werknemers. Echter, de haast om met pensioen te gaan is een korte-termijntrend.

De verbetering van gezondheid, welzijn en levensverwachting betekent dat de pensioengerechtigde leeftijd in heel Europa stijgt. Sommige landen indexeren zelfs de toekomstige pensioenleeftijd naar de levensverwachting². In een verschuiving die decennium na decennium vaker voorkomt, wordt van jonge werknemers van nu (twintigers en dertigers) verwacht dat ze tot de leeftijd van zeventig jaar zullen werken.

Werkgevers moeten zich dus voorbereiden op een vijf-generatie-werkplek (5G) waar 20-jarigen en 70-jarigen routinematig samenwerken. Vooruit plannen zorgt ervoor dat deze twee demografieën niet botsen, maar elkaar aanvullen door samen te werken en vaardigheden en kennis te delen.

 

3) Globalisering en het mobiele personeelsbestand

Onze toenemende menselijke behoeften ontsluiten verhoogde vrijheden die een enorme cumulatieve impact hebben op de werkplek.
Of het hier gaat over de keuze om op afstand te werken, minder uren te werken, ouderschapsverlof te delen of om meer vakantie te nemen, werknemers vinden steeds meer manieren om aan hun financiële en levensstijlvereisten te voldoen.

Technologie betekent dat mensen nu meer opties hebben. Ze kunnen freelancen, een job delen, deeltijd werken, een carrièreswitch maken, de kansen van globalisering aangrijpen of een bedrijf opstarten om hun financiële plannen af te stemmen op hun levensstijl.

Werkgevers zullen bijgevolg meer moeten doen om hun personeel tevreden te houden of ze riskeren hen te verliezen.

4) Diversiteit in ondernemingen

Volgens de Wereldbank maken vrouwen 45,9% van de actieve beroepsbevolking uit in de Europese Unie3. Hoewel de toenemende invloed van vrouwen een enorm positief effect heeft gehad op het werk, de productiviteit en het ondernemerschap, heeft het helaas geen vergelijkbare impact op de kantooromgeving.

Gendergelijkheid is hier niet de enige kans. Ontwerpinnovatie kan de vooroordelen over invaliditeit wegnemen om zo de talenten van werknemers met bijvoorbeeld dyslexie, autisme en lichamelijke handicaps te benutten.

Bedrijven moeten niet alleen tegemoet komen aan deze uiteenlopende behoeften, maar ze ook verwelkomen en omarmen, want deze druk groeit jaar na jaar. Immers, wie wil er werken voor een bedrijf waar iedereen uit dezelfde hout gesneden is?

5) Wetgeving zal werkgevers ertoe aanzetten voortdurend te verbeteren

Een impuls toevoegen aan elk van de bovengenoemde maatschappelijke drijfveren zal de stap zijn op weg naar een verbeterde wetgeving voor de werkplek.
Inspanningen om de levensstandaard van Europese werknemers op elkaar af te stemmen, zullen wetgevers steevast ideeën geven die internationaal zijn bewezen.

Minimumnormen kunnen worden toegepast op een reeks welzijnsfactoren zoals verlichting, stoelcomfort en tijd besteed aan het kijken naar schermen.
Dit zal worden gecombineerd met beoordelingen van kantoorconnectiviteit en accreditatie-initiatieven, die het voor bedrijven en freelancers gemakkelijker maken bij de selectie van de beste locaties.

Goed nieuws voor de werknemers, maar ondernemingen zullen de naleving ervan moeten respecteren. 

 

1 Quocirca Print 2025: Millennial’s Matter report (www.print2025.com)
2 Morey Smith: The Future of the Workplace (www.moreysmith.com/what-will-offices-be-like-in-2025)
3 World Bank, Labor force, female (https://data.worldbank.org/indicator/SL.TLF.TOTL.FE.ZS)

Meer van Werkplek van de toekomst

A young man in a bright suit and an older male co-worker in a more relaxed shirt discuss a business project on a tablet during a stand-up meeting in the more diverse and collaborative workplace of the future

Aanbevolen

Terug naar boven