A brightly lit office complex of the future is filled with open spaces and green plants to create a more productive city workplace

Hoe de werkplek van de toekomst eruit zal zien

Niet alleen mensen en technologieën veranderen de werkplek. Het hele concept van werk wordt opnieuw bedacht, waardoor ontwerp en uitvoering onder de aandacht worden gebracht.

De grootste impact zal worden gevoeld wanneer visionaire bedrijven en ontwerpers van kantoorruimtes de beste technische, ecologische, welzijns-, levensstijl- en ontwerpprestatie-aspecten verenigen in een nieuw soort superwerkplek die aan al onze behoeften voldoet.
We delen tien essentiële kenmerken van hoe toekomstige werkplekken er zullen uitzien en aanvoelen.

1) Leef-, werk- en ontspanningsbestemmingen

Of het nu in het stadscentrum of in de buitenwijken is, de werkplekken van de toekomst zijn gemeenschappelijke centra met een overvloed aan ontspanningsopties en praktische voorzieningen.

2) Open ruimte evolueert naar open werk

De moderne lay-out verandert het hele gevoel van de werkplek dankzij het creëren van ruimtes om te denken, te focussen, te creëren en samen te werken. Breakout-ruimtes, samenwerkingsruimtes, stille hoekjes, mentor-pods, digitale blackout-zones, cafés en ontspanningsruimtes zoals dakterrassen, zullen vaker voorkomen.

3) Waarneming

Draagbare technologie wordt gekoppeld aan sensoren om de feel-factor van de toekomstige werkplek letterlijk te regelen. Variabelen, zoals temperatuur, zuurstofvoorziening, luchtvochtigheid en de gewenste individuele IT-instellingen, zullen volledig aanpasbaar zijn.

4) Modulair en aanpasbaar

Open ruimten en het aanpassingsvermogen van werkplekken blijven een primaire vereiste. Organisaties kunnen ruimtes flexibel aanpassen met behulp van intrekbare wanden, schuifschermen, modulaire meubels en bureaus. Zo kan er een nieuwe bestemming aangegeven worden volgens de uit te voeren taken.

5) Productief meubilair

De prestaties van het personeel kunnen worden verbeterd door te kiezen voor praktisch geavanceerd en wetenschappelijk geoptimaliseerd meubilair. Terwijl slaapcabines en staande bureaus de middagdip wegwerken, stellen individuele geluiddichte cabines mensen in staat om privégesprekken aan te nemen of in alle rust te dicteren.

6) Collaboratieve technologie

Eind 2020 zullen VR, AR en 3D-hologrammen het al mogelijk maken om over de hele wereld boeiende conferenties of productdemo’s te organiseren in uiteenlopende omgevingen, zoals op stranden of zelfs in de ruimte.

7) Bewegingsbediening

Dankzij touchscreen-technologie en innovaties uit de game-industrie, zoals bewegingsbediening, kunnen we alles aanpassen. Van grote en meerdere schermen tot verlichting, simpelweg door onze handen te bewegen.

8) Evenwicht herstellen

Planten, natuur, water, kleur en natuurlijk licht zullen in toenemende mate tot de kantoormix behoren en het niveau van creativiteit en productiviteit verhogen. We zouden zelfs Virtual Reality kunnen gebruiken om ons tijdens pauzes naar het strand te begeven.

9) High-tech prikkels

Er wordt verwacht dat wetenschappelijk ontwikkelde, natuurlijk geïnspireerde stimuli, zoals circadiane verlichting (volgens het biologische ritme van de dag) en sensorische deprivatietanks voor neurostimulatie, meer en meer aanwezig zullen zijn op de werkplek.

10) Entertainment

Toekomstige kantoorgebouwen zullen worden uitgerust met fitnessfaciliteiten, pooltafels, bar- en bordspellen die de werknemers helpen zich los te koppelen van alle technologie, door middel van ouderwets plezier. Zelfs als dergelijke voordelen zelden buiten pauzetijden worden gebruikt, verbeteren ze de betrokkenheid van werknemers en helpen ze werkplekken om te zetten in sociale, gemeenschappelijke middelpunten die enthousiasme bevorderen.

Meer van Werkplek van de toekomst

A brightly lit office complex of the future is filled with open spaces and green plants to create a more productive city workplace

Aanbevolen

Terug naar boven