Seven office co-workers take time out to focus on fitness and wellbeing by doing some stretching exercises together in the workplace of the future

In het kantoor van de toekomst staat welzijn voorop

Stel u een toekomst voor waarin werknemers het kantoor verlaten en zich net zo energiek voelen als bij het begin van de werkdag.

In de huidige context lijkt dit misschien een enorme sprong, maar met behulp van innovaties van technologieontwikkelaars en wetenschappers wordt dit binnenkort een dagelijkse standaardrealiteit voor werknemers.

Onbeperkt potentieel - een beeld van onze gezonde toekomst in 8 trends.

1) Draagbare technologie

Low-tech-methodes om de prestaties van werknemers te optimaliseren, zullen uiteindelijk worden ingegeven door een high-tech, verbonden kader dat rond draagbare technologie gebouwd wordt.

Apparaten die alles controleren, van hartslag, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, hydratatie, zuurstofvoorziening, voeding tot zelfs stressindicatoren, zullen werknemers helpen om op hun hoogtepunt te blijven. Hydratatie- en bewegingsprompts worden de norm.

Nog indrukwekkender is dat deze wearables zullen communiceren met sensoren die de hele kantooromgeving besturen. Door variabelen, zoals temperatuur, zuurstof en lichtniveaus aan te passen, is het mogelijk om te allen tijde een geoptimaliseerde omgeving te bieden voor individuele focus en prestaties, zelfs om de middagdip tegen te gaan.

2) Geestelijke ruimte, gezondheid en digitale detox

Het verband tussen het welzijn van de werknemers en hun productiviteit wordt steeds duidelijker. In 2017-2018 ging in het Verenigd Koninkrijk 60% van de 26,8 miljoen werkdagen verloren aan werk-gerelateerde slechte gezondheid door stress, depressie of angst¹.

Initiatieven, zoals een eerste hulp-training voor geestelijke gezondheid, overbruggen het gebrek aan kennis en creëren veilige, vertrouwelijke, pratende ruimtes op het werk. Ze nemen het taboe rond geestelijke gezondheidsproblemen weg en stellen ze gelijk met lichamelijke ziekten.

De openheid en compassie van de mens spelen hier de belangrijkste rol, maar technologie zal ook van vitaal belang zijn. Naast meditatie-apps zullen werknemers digitaal kunnen
onthaasten op speciale digitale black-spots, waar wifi en smartphones automatisch worden uitgeschakeld.

En verder… Wanneer software onze agenda’s volledig beheren, zal het, enigszins ironisch, in staat zijn intelligent vergaderingen en taken te plannen om de schermtijd te minimaliseren, variatie te garanderen en ons een technologiepauze te geven.

3) Welzijn op de werkplek ontwerpen

Vloeiendere ruimtes en verbeterde niveaus van natuurlijk licht komen steeds vaker voor, maar een verfijnd kantoorontwerp heeft veel meer te bieden.

Werknemers zullen beschikken over voor de houding geoptimaliseerde stoelen en sta-bureaus, waarvan bewezen is dat ze de concentratie in de namiddag verhogen. En met de verjonging van de mix hebben werknemers ook toegang tot slaap- en meditatiepods.

Voorzieningen zullen ook deel uitmaken van deze vernieuwing. Naar verwachting komen er ook on-site faciliteiten, zoals on-site gyms, wellness en speelkamers, op werkplekken.

 

4) Wetenschappelijke stimuli

Het welzijn verhogen wordt gemakkelijker dankzij natuurlijk geïnspireerde prikkels zoals circadiane verlichting (volgens het biologische ritme van de dag), die natuurlijke waakritmes volgt om energie en positiviteit te verhogen.

Wetenschap zal ook een rol spelen bij het welzijn. Zintuiglijke deprivatietanks, die al in kuuroorden voorkomen, vinden de weg aar de werkplek. Drijven in een zoutwaterbad op lichaamstemperatuur in een geluiddichte kamer zorgt voor een meditatieve, zintuiglijke ervaring. Studies suggereren een verbetering van de verbeelding en intuïtie en tegelijkertijd vermindering van angsten. Het voordeel voor het bedrijfsleven? Meer uitgeruste, creatieve en productieve werknemers.

5) Groen om een natuurlijker evenwicht te herstellen

Traditionele kantoren zijn momenteel geen natuurlijke, harmonieuze omgeving, omdat ze zijn ontworpen voor bedrijven en niet voor werknemers.

Planten en andere natuurlijke elementen, zoals waterpartijen, zullen de komende decennia in toenemende mate in het kantoor zichtbaar worden, waardoor we in contact komen met de natuur en talloze andere aanvullende voordelen.

Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit, kalmeren planten ons en geven ze onze cognitieve reacties een boost.Onze creativiteit zal zienderogen groeien.
Ver weg van een grijze textuurloze omgeving, zullen kantoorgebouwen in toenemende mate voorzien worden van levende buitenmuren en ontspannende daktuinen die ruimte bieden om te vergaderen, te werken of ideeënsessies te houden.

6) Voorspellende tekst – klantenservice herschrijven

In het komende decennium zullen programma's zoals Start Compose voor Gmail van Google zich perfectioneren om geautomatiseerde e-mailantwoorden op e-mails van klanten te formuleren, waardoor snelle reacties de nieuwe standaard worden.

Voorspellende technologie zal ook de B2B- en B2C-client- en klantbeheerprocessen verbeteren met persoonlijke accenten, betere digitale ervaringen en cloudorganisatie.
Medewerkers zullen minder gestrest zijn, omdat technologie het aantal uitdagende situaties waarmee ze te maken hebben vermindert.

7) Wellness aanmoedigen - het zich onwel voelen ontmoedigen

Voeding zal hoog scoren op het toekomstige kantoormenu en niet alleen om de concentratie en prestaties te verbeteren door middel van dieetoptimalisatie. Voeding zal ook ons immuunsysteem stimuleren en beschermen tegen ziekten.

Wanneer wearables (draagbare technologie) op de werkplek de norm worden, zal voeding nauwkeurig worden begeleid. Werknemers met een kaliumtekort in het bloed kunnen bijvoorbeeld worden aangespoord om een banaan te eten, terwijl degenen die zich oververmoeid voelen, worden aangeraden om verse gember te eten om hun immuunsysteem te stimuleren. Dit alles zal worden geregeld in on-site gezonde restaurants met gevarieerde menu's.

Mensen die zich onwel voelen, zullen worden ontmoedigd om verder door te vechten voor hun werk. Beleid en wetgeving zullen zich aanpassen in overeenstemming met een bredere erkenning van de schadelijke gevolgen van het blootstellen van een volledig personeelsbestand aan ziektekiemen en ziekten.
Wellness en verbeterde voeding verminderen ziekteverzuim en verhogen de productiviteit voor werkgevers.

8) Meer gedaan krijgen in minder tijd

Dit gaat misschien tegen uw gevoel in, maar lange werkweken blijken minder productief te zijn dan kortere, vooral omdat ze de afwezigheid door stress, tijdverlies door ziekte en verlies van talent vergroten.

De kunst is om slimmer te werken, niet harder. Deze mantra werpt zijn vruchten af voor landen die kortere werktijden aanmoedigen. Luxemburg, het meest productieve land ter wereld, in 2017, heeft een benijdenswaardige gemiddelde werkweek van 29 uur. Burgers van collega-toppresteerders Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Denemarken werken ook met vergelijkbare tijden². 

 

1 Health and Safety Executive, Health and Safety at work summary statistics for Great Britain in 2018 (www.hse.gov.uk/statistics/overall/hssh1718.pdf)
2 Expert Market, World’s most productive countries 2017 (www.expertmarket.co.uk/focus/worlds-most-productive-countries-2017)

Meer van Werkplek van de toekomst

Seven office co-workers take time out to focus on fitness and wellbeing by doing some stretching exercises together in the workplace of the future

Aanbevolen

Terug naar boven