printen-vanaf-mijn-smartphone

Alles over printen vanaf je smartphone

Je hebt je misschien wel eens afgevraagd of je kunt printen vanaf jouw smartphone. Het antwoord is JA! En met een iPhone, iPad, Android smartphone of tablet is dit eigenlijk heel simpel. Printen vanaf mobiele apparaten doe je bij voorkeur via een app van de printerfabrikant. Er zijn echter ook andere mogelijkheden, zoals het gebruiken van algemene plugins en services die op veel mobiele apparaten standaard geïnstalleerd zijn of kunnen worden gedownload. In deze blog zetten we alle opties voor mobiel printen op een rijtje.


Printen via mobiele apps  

Mobiele apps van printerfabrikanten voor iOS en Android kun je meestal gratis downloaden via de App Store of Google Play. Check wel eerst welke app jouw printer ondersteunt, zodat je zeker weet dat je de juiste applicatie download. Na de installatie van de app op je smartphone of tablet worden de printers in het netwerk meestal direct herkend. Je kunt dan ook meteen bestanden printen vanaf jouw mobiele apparaten. 

Zoek het bestand of foto die je wilt afdrukken op je smartphone of tablet en kies er daarna voor om deze te delen met de betreffende app van de printerfabrikant. Meestal zijn er in de app nog diverse opties beschikbaar, zoals het aantal prints dat je wilt maken, in kleur of zwart-wit, enkelzijdig of dubbelzijdig en mogelijkheden voor het afdrukken op fotopapier, eigenlijk net zoals je dit op een computer of laptop doet. 

Brother heeft gratis mobiele apps voor het printen van diverse bestanden, waaronder PDF, foto’s, Microsoft Word en Excel bestanden en e-mails vanaf smartphones of tablets, rechtstreeks op een Brother inkjet- of laserprinter.

Meer info over Brother apps

Wat kun je printen met mobiele apps?

• PDF, Word, Excel, PowerPoint en tekstdocumenten - uit de lijst met documentbestanden of  downloads, of uit andere toepassingen zoals Google Drive of iCloud. 

• Foto's - rechtstreeks uit de app, uit het fotoalbum of vanuit social media applicaties en WhatsApp.

• Websites – direct webpagina’s printen vanuit diverse internet browsers.

• Vanaf het klembord - gegevens, foto's, tekst en geselecteerde delen van webpagina's die vanuit andere toepassingen naar het klembord zijn gekopieerd afdrukken.

Let wel op, want niet alle apps van printerfabrikanten bieden alle mogelijkheden. Dit is afhankelijk van de fabrikant en welke printer je hebt.

 

Scannen naar smartphone of tablet

Maar dat is nog niet alles. Als je een multifunctionele printer hebt, zoals een all-in-one printer met scanmogelijkheden, dan kun je ook papieren documenten scannen naar je smartphone of tablet. 

Open de app van de fabrikant en kies voor scannen. Zodra het document is gescand door jouw all-in-one printer wordt deze weergegeven op je smartphone. Je kunt de scan vervolgens nog draaien, bijsnijden en verder bewerken. Vervolgens heb je verschillende mogelijkheden: sla het gescande bestand op in je telefoon of tablet, verzend het per e-mail als JPEG of PDF, of sla het op in de cloud, zoals in iCloud, Dropbox of Google Drive. 

Het scannen van documenten wordt niet door alle apps ondersteund, dus kijk goed of jouw printerfabrikant dit in de app aanbiedt.

 
printen-vanaf-mijn-smartphone1

Brother heeft een groot assortiment printers en all-in-one printers, zowel voor thuisgebruik als voor het kantoor, die geschikt zijn voor het printen van, en scannen naar smartphones en tablets. Daarnaast kunnen bezoekers, medewerkers of familie die verbonden zijn met het Wi-Fi netwerk, ook gebruikmaken van printmogelijkheden. 

Ga naar alle printers

Plugins en oplossingen voor printen vanaf je mobiele telefoon

Naast apps van printerleveranciers zijn er ook andere opties voor het printen van bestanden vanaf mobiele apparaten zoals smartphones of tablets. Het gaat dan om algemene plugins die door apparaat fabrikanten worden voor-geïnstalleerd op mobiele apparaten of apart gedownload kunnen worden. Het voordeel is dat deze plugins - in tegenstelling tot apps van printerfabrikanten - werken voor meerdere merken printers. Het nadeel is dat degelijke plugins vaak alleen standaard printmogelijkheden bieden en geen extra mogelijkheden zoals keuze uit printen in kleur of zwart-wit en dubbelzijdig afdrukken. Daarnaast worden scanfuncties niet ondersteund.

Dit zijn de populairste plugins en oplossingen voor het printen vanaf een smartphone of tablet:


Apple AirPrint
Met Apple AirPrint kun je gemakkelijk printen vanaf een Apple iPhone en een printer die AirPrint ondersteunt. De app maakt het zeer gemakkelijk om e-mails, foto's, webpagina's en documenten te printen, omdat er geen software geïnstalleerd hoeft te worden. AirPrint is standaard ingebouwd in de meeste mobiele iOS apparaten, zoals de iPhone en iPad.

Meer info over Apple AirPrint
 
Mopria Print Service
Print rechtstreeks vanaf een Android apparaat naar een printer die Mopria ondersteunt. Maak snel verbinding met de printer via de Wi-Fi verbinding om e-mails en andere documenten te printen. Download en installeer de Mopria Print Service plugin vanuit de Play Store en je bent helemaal klaar om vanaf je smartphone of tablet te printen.

Meer info over Mopria Print Service

Cortado
Met Cortado kun je  afdrukken naar een compatibele Brother printer die via Wi-Fi of Bluetooth is verbonden met je smartphone of tablet. Cortado Cloud Printing is beschikbaar voor Apple-, Android- en BlackBerry-apparaten. Je kunt diverse bestandsformaten afdrukken, zoals HTML e-mails, Excel, PDF en PowerPoint bestanden, zonder dat je de bijhorende applicatie hoeft te installeren.

Meer info over Cortado

Near Field Communication (NFC)
NFC is een nieuwe technologie die het mogelijk maakt transacties, uitwisseling van gegevens en een draadloze verbinding tot stand te brengen tussen twee apparaten binnen korte afstand van elkaar. Met behulp van NFC kun je zeer gemakkelijk een draadloze verbinding tot stand brengen door een mobiel apparaat met NFC ondersteuning tegen een printer te houden met NFC mogelijkheden. Je kunt daarna direct afdrukken vanaf, en scannen naar jouw mobiele apparaat.

Meer info over NFC

Wi-Fi direct
Printers die Wi-Fi Direct ondersteunen kunnen rechtstreeks verbinding maken met een smartphone of tablet zonder tussenkomst van een router of hotspot. Je kunt direct printen van, of scannen naar  mobiele apparaten. Met Wi-Fi Direct wordt het afdrukken van e-mails, foto’s, webpagina’s en documenten een fluitje van een cent. Je hoeft geen software te downloaden, geen stuurprogramma’s te installeren en geen kabels aan te sluiten.

 
printen-vanaf-mijn-smartphone2

Brother apps voor printers

Brother heeft verschillende apps voor het printen van bestanden vanaf Android en iOS smartphones en tablets. Deze apps bieden ook geavanceerde mogelijkheden die standaard print plugins en services missen, zoals het printen in kleur of zwart-wit, printen op fotopapier en enkelzijdig of dubbelzijdig afdrukken. Daarnaast bieden de apps mogelijkheden voor het scannen van bestanden rechtstreeks vanaf een Brother printer naar mobiele apparaten, zoals iPhone, iPad of Android smartphones of tablets.   

Brother iPrint&Scan app
Brother iPrint&Scan is een gratis app waarmee je bestanden kunt printen van, en scannen naar een iPhone, iPad of elke smartphone en tablet die is uitgerust met een Android-besturingssysteem. Het enige dat je verder nodig hebt is een Wi-Fi netwerk en een Brother printer of all-in-one printer die dit ondersteunt. De app is gemakkelijk te installeren en eenvoudig in gebruik. Zodra je de app  installeert, zoekt deze in het netwerk naar ondersteunde printers, zodat je op elk moment de gewenste bestanden kunt printen.

Simpele en snelle manier om foto's, webpagina's en documenten af te drukken (PDF, Word, Excel, PowerPoint, tekstdocumenten)
Print documenten en foto's direct af vanaf Cloud service zoals: Dropbox, OneDrive, Evernote.
Bewaar gescande documenten op je mobiele Android apparaat of verstuur ze per e-mail (PDF, JPEG).
Gebruik zonder dat er computer, laptop of driver nodig is.

Meer info over iPrint&Scan

 

Brother Mobile Connect app
Brother Mobile Connect is een gratis app waarmee je naast het printen en scannen van bestanden van en naar mobiele apparaten, ook het inkt- en tonerniveau van je printer kunt bijhouden en gemakkelijk de juiste cartridges kunt bestellen. De app werkt via het Wi-Fi netwerk en is zowel beschikbaar voor iPhone, iPad en Android smartphones of tablets.

Printen van documenten, foto's en webpagina's (PDF, Word, Excel, PowerPoint, tekstdocumenten)
Scan foto's en documenten direct naar je smartphone of tablet (PDF/JPEG) om ze vervolgens te printen, delen of op te slaan.
Instellingen van de printer wijzigen en het inkt- of tonerniveau in de gaten houden.
Het startscherm naar je eigen voorkeur inrichten om snel te beschikken over veelgebruikte functies.

Meer info over Mobile Connect


Brother Service Plugin voor Android
De Brother Print Service Plugin is speciaal ontworpen voor mobiele Android apparaten (versie 5 of hoger) en kan worden gedownload via Google Play. Met de plugin kun je met één druk op de knop printen vanaf een Android smartphone of tablet op een geschikte Brother printer via het beschikbare Wi-Fi netwerk.

Meer info over Brother Service Plugin

 

Alle Brother Apps

Brother heeft diverse gratis apps beschikbaar voor het printen van bestanden, maar ook voor service, technische ondersteuning en het printen van labels vanaf mobiele apparaten. Ga voor een overzicht naar onze pagina met alle Brother apps.

Alle Brother apps

Printen van labels vanaf mobiele apparaten

Het is ook mogelijk om labels te printen vanaf mobiele apparaten. Er zijn diverse apps beschikbaar voor het printen van labels vanaf smartphones, tablets of voor specifieke mobiele apparaten die worden gebruikt in winkels, magazijnen en de gezondheidszorg. Met gebruik van deze apps wordt het zeer eenvoudig om via een draadloze Brother labelprinter, direct labels te  printen vanaf een smartphone, tablet, laptop of ander mobiel apparaat. 

Brother ondersteunt ook professionele services voor het ontwerpen en afdrukken van labels, zoals Bartender en NiceLabel.

Meer info over Brother label apps

Printen van, en scannen naar web- en clouddiensten

Met Brother printers en scanners die beschikken over web connect functies, is het mogelijk om vanaf het apparaat direct  verbinding te maken met diverse web- en clouddiensten, zoals Google Drive, Dropbox, OneDrive, Evernote en Box. Via deze connectie kun je rechtstreeks printen van, en scannen naar deze populaire services zonder tussenkomst van een computer.

Meer info over web-en clouddiensten

Meer van Mobiliteit

Aanbevolen

Terug naar boven