WxB Security blog - Header - 2340x1000 (1)

Zijn uw bedrijfsgegevens veilig? Denk ook aan het beveiligen van de printers!

De digitale wereld kent steeds meer risico’s. De meeste technologie professionals zijn zich er inmiddels van bewust dat data netwerken een doelwit kunnen zijn voor verschillende soorten cyberdreigingen.

De gevolgen van dataverlies kunnen voor bedrijven catastrofaal zijn, zowel op het gebied van reputatie als operationeel. Denk hierbij aan het verliezen  van toegang tot bedrijfsgegevens als gevolg van een ransomware aanval of het ontvreemden en verkopen van klantinformatie op het dark web. , de gevolgen kunnen catastrofaal zijn, zowel op het gebied van reputatie als operationeel.

Toch lijkt het erop dat printbeveiliging een blinde vlek is voor IT-beslissers (ITDM's). Toen analistenbureau Quocirca deze groep in hun onderzoek vroeg naar mogelijke beveiligingsrisico's in 2022, waren de thuisprinters van werknemers het vijfde meest genoemde beveiligingsrisico. De printomgeving op kantoor scoorde nog lager, slechts 21 procent van de ondervraagde ITDM’s noemden dit. 

 

Bekijk de belangrijkste bevindingen uit het IDC rapport over de printermarkt in 2022: 

Printermarkt 2022

 

En toch vertelde tweederde van de organisaties aan Quocirca dat ze te maken hadden gehad met gegevensverlies als gevolg van onveilig printen. De gemiddelde kosten per inbreuk waren € 600.000, hoewel andere "niet-gekwantificeerde" gevolgen onder meer het verlies van bedrijfscontinuïteit en werkonderbreking waren.

De gevaren zijn tweeledig. Het verlies of de ongeoorloofde verspreiding van één enkel, vertrouwelijk papieren document kan op zichzelf al catastrofaal zijn. Het heen en weer gekibbel tussen het Amerikaanse ministerie van Justitie en Donald Trump over de vraag of geheime documenten uit het Witte Huis werden meegenomen, haalde het nieuws. Een hardcopy van een personeelsdossier dat in de verkeerde handen terechtkomt, kan een verwoestend effect hebben voor de persoon in kwestie.

Maar ook uw print- en scanapparaten zelf vormen een beveiligingsrisico. Per slot van rekening is een moderne printer een endpoint device, met zijn eigen opslagruimte en zit meestal boordevol connectiviteitsopties zoals ethernet, Wi-Fi, Bluetooth en USB.

In oktober 2022 beweerden onderzoekers van Cybernews 28.000 onbeveiligde printers te hebben gehackt om de gevaren aan het licht te brengen. Ze gebruikten hun 'controle' over die apparaten om een korte handleiding voor printerbeveiliging af te drukken. Maar zoals ze aangaven, hadden cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot vertrouwelijke documenten in het geheugen van de printer en deze kunnen ontvreemden. Daarnaast hadden ze de betreffende apparaten kunnen gebruiken als tussenstation voor verdere inbraak in bedrijfsnetwerken. Of gebruiken voor DDoS-aanvallen, spammen of cryptomining.

 

Lees het artikel van cybernieuws waarin ze aandacht vragen voor beveiliging van printapparatuur: 

Printerbeveiliging

 

Brother biedt een professionele benadering van printbeveiliging binnen de snel veranderende werkomgeving. Kijk voor meer informatie op onze pagina over Brother en beveiliging: 

Brother en beveiliging

 

Het netwerk beveiligen tegen hackers

Dus hoe kunt u beginnen met het dichten van de kloof als het gaat om printerbeveiliging? Het implementeren van een drielaagse beveiligingsbenadering is essentieel om uw netwerk, apparaat en documenten te beveiligen. Deze Layer 3-benadering inventariseert het volledige netwerk zodat er een effectief beveiligingsbeheer kan worden geïmplementeerd. Het gaat dan om het in kaart brengen van randapparaten (firewalls, routers, webservers, alles met openbare toegang), endpoints zoals werkstations met apparaten die op het netwerk zijn aangesloten en mobiele apparaten zoals smartphones. 

Voor bedrijven is een goede algemene netwerkbeveiliging essentieel. Ze zouden al het ongebruikelijk verkeer naar, uit en over hun netwerk moeten monitoren om ongebruikelijke patronen in kaart te brengen. De vraag is echter of ze voldoende aandacht besteden aan het verkeer van en naar de printers en andere apparaten die documenten verwerken?

En hoe zit het met de printers zelf? Het is goed om in gedachten te houden dat verouderde printapparatuur mogelijk over onveilige firmware beschikt die niet meer te updaten is. Dit maakt deze apparaten extra kwetsbaar en een doelwit voor hackers.

Moderne apparaten bieden beveiligingsfuncties zoals poortbeheer en documentversleuteling, die erop gericht zijn hackers tegen te houden. Wachtwoordbeveiliging en authenticatietechnologie zorgen ervoor dat alleen legitieme gebruikers kunnen printen en toegang krijgen tot documenten. Maar het is aan bedrijven zelf om deze functies correct te implementeren.

Maar misschien wilt u nog wel een stap verder gaan. U kunt er namelijk ook voor kiezen om verstuurde printopdrachten standaard te vergrendelen. Werknemers moeten dan fysiek bij de printer aanwezig zijn en het document met behulp van een pincode of ID-kaart ontgrendelen, voordat het wordt afgedrukt. Dit voorkomt dat iemand anders het papieren document kan onderscheppen.

 

Meer weten over printopdrachten beveiligen met een pincode of ID-kaart? Ga dan naar onze SecurePrint advanced pagina:

Secure Print Advanced

 

Dit alles wordt nog gemakkelijker als u een printmanagement platform gebruikt, zodat u kunt zien wie wat doet in uw netwerk en speciale beveiligingsprocedures en workflows kunt instellen. U kunt dan de ook alle printactiviteiten monitoren en bewaken tot het niveau van individuele apparaten en werknemers.

Het is voor bedrijven nog beter om samen te werken met een IT partner die een Managed Print Service (MPS) programma kan uitrollen. Deze kan u helpen bij het beoordelen van uw beveiliging en bij het efficiënter uitvoeren van uw printactiviteiten in het algemeen. Quocirca ontdekte dat bedrijven die met MPS-providers werken, zich doorgaans meer bewust zijn van beveiligingsrisico's. Ook hadden ze meer vertrouwen in de hun printerbeveiliging en vonden ze het een eenvoudiger om de beveiliging up-to-date te houden.

Binnen organisaties vergeet met vaak hoe intelligent en krachtig printers en document capture apparaten kunnen zijn. Als deze apparatuur niet goed beveiligd is, zullen hackers en cybercriminelen de mogelijkheid niet voorbij laten gaan om hiervan gebruik te maken.
Wilt u ondersteuning bij uw printerbeveiliging, neem dan contact op met onze specialisten.  

 

Wilt u meer info over Brother Managed Print Service (MPS), ga dan naar onze MPS pagina:

Brother MPS

 

Ga voor meer info over Brother apparatuur, oplossingen en services, naar Brother op de werkplek: 

Brother op de werkplek

Meer van Beveiliging

Aanbevolen

Terug naar boven