1. Home Brother
  2. Bedrijfsoplossingen
  3. Brother Resource Hub
  4. Blog
  5. Efficiëntie
  6. 2021
  7. Wat zijn de voor- en nadelen van handmatig orderpicken?
B27_Advantages and disadvantages of manual order picking blog banner

Wat zijn de voor- en nadelen van handmatig orderpicken?

Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat de logistiek in het magazijn steeds vaker bijna volledig geautomatiseerd is. Maar orderverzamel-technieken bieden geen one-size-fits-all oplossing. Kan de menselijke factor binnen het orderpickproces wel worden gemist?

Meer informatie over onze oplossingen voor diverse afdelingen binnen de distributiesector is te vinden op onze transport en logistiek pagina’s. 

Transport en logistiek

In onze vorige blog bespraken we industrie 4.0 en hoe deze vierde industriële revolutie de sector zal gaan veranderen via automatisering en gerobotiseerde orderpicking.
Laten we niet op de zaken vooruitlopen - in de praktijk zijn orderverzamelprocessen binnen de distributie nog voor 70 tot 80% handmatig. Er is echter één menselijk probleem met handmatig picken: mensen maken fouten.

Hoe fouten bij handmatige orderpicking ontstaan

Er zijn veel redenen waarom fouten bij het picken van orders kunnen ontstaan. Het is echter vaak onzorgvuldigheid die ervoor zorgt dat de orderpicker misrekent. Of het komt door een verkeerde afhandeling van het orderverzamelsysteem.

Daarnaast is er veelal sprake van een hoge tijdsdruk en eentonigheid op het werk, waardoor het voor de werknemer moeilijk is om de gehele werkdag de concentratie vast te houden.

De gevolgen van pickfouten vormen echter een niet te onderschatten kostenfactor: ze variëren van een dure, last-minute expreslevering tot het verlies van klanten. Het vermijden van pickfouten is dan ook een van de meest voorkomende onderzoeksthema's binnen transport en logistiek

Meer informatie over oplossingen voor sorteerlocaties is te vinden op onze pagina’s over fulfilment en sorteringcentra.

Fulfilment en sortering

Hoe kunnen orderpickfouten in de toekomst worden voorkomen?

De oplossing om fouten te voorkomen is echter niet het vervangen van mensen door machines, maar het verbeteren van de samenwerking tussen technologie en de mens.

Het Leibniz Instituut voor Arbeidsonderzoek en het Fraunhofer IML in Duitsland heeft onderzocht hoe technologische hulpmiddelen voor handmatig verzamelen van orders het beste kunnen worden ontwikkeld. Als dit goed wordt gedaan, wordt het werk voor de mensen gemakkelijker en pickfouten voorkomen.

De verbeterde software en technologie verandert op deze manier steeds meer het werk van menselijke geschoolde arbeidskracht. Maar de megatrend Industrie 4.0 stopt niet bij de logistiek binnen het magazijn.

Waarom menselijke werknemers onmisbaar zijn voor het succes van magazijnlogistiekHet is aangetoond dat volledig geautomatiseerde orderverzamelprocessen enkele fundamentele voordelen hebben: ze verlagen de personeelskosten, het foutpercentage is bijna nul, er is over het algemeen geen stilstand tijdens het orderverzamelen en het proces kan aanzienlijk versneld worden. Vooral personeelskosten zijn een essentiële factor, aangezien 60 tot 80% van de opslagkosten alleen aan personeel kan worden toegeschreven.

Volautomatische systemen lijken in de nabije toekomst echter geen alternatief te zijn voor de traditionele transport- en magazijnlogistiek en zijn evenmin het enige facet van industrie 4.0.

Medewerkers kunnen zich aanpassen aan het orderverzamelsysteem. En juist die flexibiliteit wordt steeds meer gevraagd. Een belangrijke factor hierin is ‘batch size one’, wat zoveel inhoudt als de levering van één enkel item of het leveren van een product op afroep. Aangezien steeds meer consumenten gepersonaliseerde producten bestellen, is de mogelijkheid om een geautomatiseerde oplossing te implementeren in een dergelijke situatie niet haalbaar. Een menselijke arbeidskracht is flexibel en kan zelf waar nodig ingrijpen.

Wil je meer weten over de nieuwste order picking oplossingen, download dan ons overzichtsrapport ‘Top picking solutions for distribution’ 

Download overzichtsrapport

Is volledig geautomatiseerde orderpicking ook mogelijk voor kleinere bedrijven? De hoge investeringskosten van volledig geautomatiseerde orderverzamelprocessen kunnen een belemmering zijn, vooral ten opzichte van de algehele logistieke infrastructuur van het magazijn. Bovendien zijn de machines vaak zeer complex en creëren bedrijven een potentieel sterke afhankelijkheid van deze systemen. Daarnaast is het implementeren van een automatiseringsproces geen verandering die bedrijven gemakkelijk kleinschalig kunnen testen. Het is alles of niets.

Veel van de besluitvorming zal afhangen van het budget. Kleinere bedrijven zonder wereldwijd bereik zullen hun orders waarschijnlijk nog steeds door mensen laten picken.

Uiteindelijk is er nog een lange weg te gaan voordat de traditionele orderpicker is verdwenen. Het geheim van succesvolle digitale transformatie schuilt in het zoeken naar de manier waarop bedrijven  technologie voor mensen kan laten werken en niet andersom. Technologie zal de menselijke visie echter blijven beïnvloeden en door samenwerking zullen nieuwe efficiëntieverbeteringen worden gerealiseerd.

Ga voor meer info over industriële labelprinters voor het printen van barcodes voor magazijnen en distributiecentra naar de overzichtspagina. 

Industriële labelprinter


Brother heeft een lange geschiedenis en veel ervaring in het leveren van print-, scan en labeloplossingen aan bedrijven binnen de transport- en logistieksector: van magazijnen en distributiecentra tot printen in voertuigen en directe winkel bevoorrading. Onze producten en oplossingen helpen het dagelijkse werk van personeel binnen de branche efficiënter en makkelijker te maken.


Neem voor meer informatie over onze oplossingen voor distributie contact op met onze specialisten: https://www.brother.nl/bedrijfsoplossingen/printoplossingen-voor-transport-en-logistiek/contact-opnemen

Wil je meer weten over de nieuwste order picking oplossingen voor distributie, download dan ons overzichtsrapport ‘Top picking solutions for distribution’ via https://www.brother.nl/bedrijfsoplossingen/printoplossingen-voor-transport-en-logistiek#order-picking

Meer informatie over onze oplossingen voor diverse afdelingen binnen de transport- en logistieksector is te vinden op onze transport en logistiek pagina’s: https://www.brother.nl/bedrijfsoplossingen/printoplossingen-voor-transport-en-logistiek

 


Meer van Efficiëntie

Aanbevolen

Terug naar boven