A black Brother MFC printer with a double-sided colour printed output and a hand seen picking the paper up

Hoe werkt dubbelzijdig printen

Dubbelzijdig printen – ook wel duplex printen genoemd – betekent simpelweg het printen van documenten op beide zijden van een vel papier.

 

Er zijn vele toepassingen zowel thuis als op het werk waarvoor dubbelzijdig bedrukte pagina's nodig zijn, of je nu rapporten op kantoor samenstelt of thuis handgemaakte cadeaubonnen maakt.

Met elke printer kun je handmatig dubbelzijdig afdrukken door de pagina’s tussen het printen door om te draaien. Maar om het nog gemakkelijker te maken, maken de meeste moderne printers automatisch dubbelzijdig afdrukken mogelijk met slechts één druk op de knop.

Als je op zoek bent naar een nieuwe printer, overweeg dan om te kiezen voor een printer die standaard voorzien is van de optie ‘automatisch dubbelzijdig afdrukken'. 

Dubbelzijdig afdrukken op de Brother-printer

Het proces om op beide kanten van het papier af te drukken verschilt enigszins, afhankelijk van de software en printer die je gebruikt. 

Automatisch dubbelzijdig afdrukken

Dubbelzijdig afdrukken in Windows:

  • Om de printer zo in te stellen dat deze standaard automatisch dubbelzijdig afdrukt ga je eerst  vanuit het startmenu naar het Windows ‘configuratiescherm’.
  • Selecteer daar ‘apparaten en printers’ en vervolgens ‘printers en scanners’. (U kunt ook rechtstreeks naar ‘printers en scanners’ gaan door in het ‘Windows zoekscherm’ ‘printers en scanners’ in te toetsen). 
  • Selecteer de gewenste printer en kies dan ‘voorkeursinstellingen voor afdrukken’.
  • Ga op het tabblad ‘Normaal’ naar Tweezijdig/boekje selecteer ‘Tweezijdig’ in het vervolgkeuzemenu. Klik vervolgens op ‘toepassen’ en ‘OK’. 

Dubbelzijdig afdrukken op Mac:

  • Open het document dat je wilt afdrukken, ga dan naar ‘bestand’ en vervolgens naar ‘afdrukken’, (of druk op ‘command + P’ op je toetsenbord).
  • Ga in het printmenu, in het vak onder ‘voorinstellingen’, naar ‘Dubbelzijdig’ en selecteer daar ‘Ingeschakeld’ in het vervolgkeuzemenu, kies vervolgens voor ‘Druk af’.
  • Zodra je deze optie hebt geselecteerd en gebruikt, zal je computer dit onthouden en meenemen naar de volgende afdruktaak. Ook is het mogelijk deze instelling op te slaan als ‘voorkeursinstelling’.

De voordelen van dubbelzijdig printen

Dubbelzijdig afdrukken kan erg nuttig zijn, of het nu gaat om het versnellen van het afdrukproces of het verminderen van het totale papierverbruik.

  • Het kan de kosten verlagen. Bij dubbelzijdig printen kun je het papierverbruik met de helft terugdringen in vergelijking met enkelzijdig printen. Omdat dubbelzijdig afdrukken het afdrukproces versnelt doordat twee zijden van een pagina in één worden afgedrukt, is ook het energieverbruik van de printer lager. In een druk kantoor met hoge printvolumes maakt dat zeker een verschil.  
  • Het kan tijd besparen. Door documenten automatisch dubbelzijdig af te drukken, zijn documenten sneller afgedrukt omdat de printer minder papier hoeft te verwerken. In sommige gevallen kan de printer zelfs beide zijden tegelijkertijd voltooien.
  • Het is beter voor het milieu. Door papierverspilling en het energieverbruik van je printer te verminderen, verminder je ook de impact op het milieu. Combineer dit met het Brother-recycleprogramma voor inkt- en tonercartridges om de impact op het milieu verder te verminderen. Recycle bovendien al het geprinte papier dat niet langer bewaard hoeft te blijven.

Dubbelzijdig documenten afdrukken is een eenvoudig proces en bij de meeste Brother documentprinters is dit een standaardfunctie.

Brother heeft een reeks betaalbare printers met standaard automatisch dubbelzijdig afdrukken. Onze duplexprinters zijn uitgerust met een verscheidenheid aan functies die ze efficiënt en gebruiksvriendelijk maken.

Meer van Printers

Aanbevolen

Terug naar boven