A Brother label printer on a desk using thermal printing technology to print a medium sized white label with black text.

Hoe werkt een thermische printer?

Thermische printers gebruiken warmte in plaats van inkt of toner om afdrukken op papier, tape, of andere materialen te produceren. Er zijn twee soorten thermisch printen: direct thermisch en thermo-transfer.

Van woningen tot kantoren, winkels en magazijnen: thermische labels zijn een must-have in een groot aantal bedrijfssectoren. Denk daarbij aan de transport en logistiek, detailhandel, gezondheidszorg en horeca. Thermisch printen is een goede keuze voor hoogwaardige, kosteneffectieve labels die slijtvast zijn (thermo-transfer) of ideaal voor toepassingen met een korte houdbaarheid (direct thermisch).

Hoe werkt een thermische printer?

Direct thermisch printen is een proces waarbij een afdruk wordt geproduceerd door warmtegevoelig papier met een thermische printkop in de printer selectief te verwarmen. De coating van het warmtegevoelige papier wordt zwart op de plaatsen waar het wordt verwarmd, waardoor het gewenste beeld ontstaat.

Bij thermo-transfer printen wordt daarentegen een rol gebruikt die verwarmd wordt om duurzame permanente afbeeldingen te produceren. De thermische printkop in de printer zorgt ervoor dat op specifieke plaatsen de, op was- of hars gebaseerde inkt van de film, overgebracht wordt op een blanco oppervlak, of het nu papier, plastic of een ander materiaal is. Dit proces staat bekend om het maken van zeer veegvaste afdrukken. Daarom zijn thermo-transfer printers populair voor het maken van labels die lang mee moeten gaan. Maar ook vanwege gemakkelijk scanbare barcodes, kassabonnen, tickets, polsbandjes, vouchers, naambadges en nog veel meer.

Er zijn drie hoofdtypen thermo-transferrollen: 

  • was 
  • was-hars  
  • pure hars 

Ze hebben allemaal hun eigen specifieke kenmerken. Was gaat lang mee, maar de labels die op deze manier bedrukt worden moeten droog blijven en zijn gevoelig voor oliën, chemicaliën en schuurmiddelen. Was-hars is duurzamer en wordt vaak gebruikt voor nauwkeurigere afbeeldingen. Ten slotte is er pure hars, die het meest slijtvast is. Etiketten van pure hars zijn waterdicht, zonlichtbestendig en bieden een betere bescherming tegen chemicaliën en oliën. In tegenstelling tot was en was-hars kan het echter niet op papier worden gebruikt, maar is het speciaal ontworpen om op vinyl, polyester, polypropyleen en andere materialen te gebruiken. Zo kunnen zeer duurzame labels en borden gemaakt worden voor sectoren als de automobiel-, scheepvaart- en luchtvaartsector, transport- en techniekindustrieën.

De rol keuze hangt uiteraard af van specifieke zakelijke of persoonlijke eisen. Hetzelfde geldt voor het materiaal waarop je wilt printen. Brother biedt een ruime keuze aan media om op af te drukken, evenals aangepaste labels om aan alle labelbehoeften te voldoen. 

Wat zijn de voordelen van een thermische labelprinter?

Naast het snel kunnen produceren van kwalitatief hoogwaardige labels, is een van de grote voordelen van thermisch printen dat je niet alleen maar op papier hoeft te printen. Afhankelijk van de printerkeuze kunnen thermische labelprinters een verscheidenheid aan tapes en rollen bedrukken van materialen zoals plastic, nylon, polyester, vinyl tot zelfs krimpkousen. Dit maakt thermische printers zeer flexibel en veelzijdig.

Duurzaamheid blijft een andere overweging bij toepassingen van thermische labelprinters. Etiketten die met behulp van thermo-transfer zijn geproduceerd, zijn veel duurzamer dan traditioneel printen met inkt op papier. Inkt kan door de tijd en het weer uitlopen en vervagen, maar thermische prints zijn veel bestendiger, vooral als je bijvoorbeeld pure hars gebruikt in combinatie met gelamineerd materiaal.

De unieke P-touch-labels (TZe) van Brother, met hun speciale gelamineerde toplaag, gaan vele jaren mee. Zowel binnen als buiten en ze zijn vakkundig ontworpen om water-, zonlicht-, chemicaliën- en temperatuurbestendig te zijn.

Hoe lang gaat direct-thermisch printen mee? 

Omdat directe thermische prints door hitte op warmtegevoelig materiaal worden gemaakt, kunnen ze na verloop van tijd vervagen bij blootstelling aan zonlicht of hitte. Dus voor afdrukken die een paar jaar lang leesbaar moeten blijven, is direct thermisch niet geschikt.

Kunnen thermische printers alles afdrukken? 

Thermische labelprinters, zoals de toonaangevende QL- en TD-reeks van Brother, zijn geoptimaliseerd om te werken met de nieuwste computer- en mobiele technologie, waaronder smartphones, tablets, Wi-Fi en Bluetooth, voor maximale flexibiliteit. Labelontwerp-apps voor desktop, mobiel en SDK's (software development kits) kunnen worden gebruikt om thermische printers in eigen toepassingen te integreren. Dit wordt aanbevolen, zodat je de beste opties voor je labels kunt afstemmen.

De bekroonde thermische labelprinters van Brother bieden goedkope oplossingen voor grote volumes, met uitzonderlijke duurzaamheid en efficiëntie. Met meer dan 30 jaar ervaring in het ontwikkelen van professionele labelmachines kan Brother aan al je etiketteervereisten voldoen.

Als je een thermische labelprinter voor je organisatie of persoonlijk gebruik overweegt, bekijk dan eerst ons assortiment professionele labelprinters uit de QL-800-serie voor ongeëvenaarde snelheid, connectiviteit en veelzijdigheid, inclusief de mogelijkheid om tweekleurige labels in zwart en rood af te drukken. Of bekijk onze TD- en TJ-printers voor grotere volumes. Voor duidelijke, kostenefficiënte labels waarop je kunt vertrouwen, zijn thermische labelprinters niet voor niets nummer één.

 

Meer van Algemeen

Aanbevolen

Terug naar boven