1. Home Brother
  2. EcoPro inkt- en tonerabonnement
  3. Financiële tips voor kleine ondernemers en freelancers
Small business owner opening their ink subscription box

financiele-tips-voor-kleine-ondernemers-en-freelancers

Of je nu online verkoopt of vanuit de kofferbak van je auto, goed financieel beheer vormt de kern van elk succesvol bedrijf, ongeacht de omvang, of het nu een eenmanszaak is of een onderneming met 10.000 werknemers.

Goed financieel beheer omvat het nemen van verstandige en doordachte beslissingen, en dit is alleen mogelijk wanneer je je budget goed beheert. Bedrijven met een beperkt aantal medewerkers hebben meestal geen financieel manager, dus ze moeten zelf de financiële aspecten van hun zaak regelen naast het werk dat ze doen om inkomsten te genereren. Hier zijn onze financiële tips voor micro-ondernemingen en freelancers. 
Integreer budgettering in je dagelijkse routine
Een goed financieel beheer komt neer op het nemen van goede, weloverwogen beslissingen en een goed beheer van je budget.
Er zijn veel cloudgebaseerde budgetteringsplatforms met allerlei toeters en bellen. Er zijn echter drie zaken die je altijd moet weten:
  • Hoeveel geld is er momenteel beschikbaar?
  • Hoeveel inkomsten verwacht je in de komende maand?
  • Welke toekomstige kosten zal je moeten dekken?
 
Of je nu een eenvoudige spreadsheet met formules gebruikt of zich abonneert op een online budgetteringstool, het belangrijkste is dat je de dagelijkse discipline aanhoudt om het budget up-to-date te houden.
 
Op die manier kan je, wanneer er een aankoopbeslissing aankomt of je de keuze heeft om een nieuw project aan te nemen, slimme beslissingen nemen en eventuele cashflowtekorten voorkomen.
 
Let op de betalingstermijnen
Klanten zullen je zelden onmiddellijk betalen na voltooiing van een opdracht. In plaats daarvan werken de meeste bedrijven met periodieke betalingsrondes, wat betekent dat ze zich alleen kunnen verbinden tot betaling binnen een bepaalde maximumperiode.
 
Leveranciers betalen standaard met een termijn van 30 dagen na ontvangst van de factuur. Het duurt dus maximum 30 dagen vanaf de ontvangst van je factuur voordat ze de betaling uitvoeren. Sommige bedrijven voeren hun betalingen uit op 60 of zelfs 90 dagen, zodat het tot drie maanden kan duren voordat je wordt betaald.
 
Uiteraard is het belangrijk om hier rekening mee te houden in je planning. Controleer dus altijd het contract en vraag naar de voorwaarden als die niet duidelijk zijn. Het is misschien zelfs mogelijk om te onderhandelen over een kortere termijn, afhankelijk van je klant.
Micro business owner dealing with payments
Vraag voor grote projecten volledige of gedeeltelijke vooruitbetaling
Grotere, langer lopende projecten kunnen voor- en nadelen met zich brengen. Hoewel ze een grote hap inkomsten opleveren in een enkele overeenkomst, stellen ze je ook bloot aan extra risico's als er iets misgaat - of dat nu een kleine overschrijding van de betalingstermijn is of een weigering tot betalen. De beste manier om dit risico te beperken is de betaling vooraf regelen.
 
Natuurlijk zullen niet veel klanten graag volledig vooraf betalen, maar ze zijn misschien wel bereid in te stemmen met betalingsvoorwaarden waarbij er regelmatig betaald wordt gedurende het project.
 
Het vereenvoudigt niet alleen je cashflow en vermindert je blootstelling aan risico's, maar kan de klant ook helpen zich te engageren om het project tot een goed einde te brengen.
 
Denk eens aan abonnementsservices
Onverwachte grote uitgaven voor de aankoop van noodzakelijke apparatuur kunnen snel het delicate evenwicht van de inkomsten en uitgaven van een freelancer verstoren. Abonnementsdiensten kunnen een geweldige oplossing zijn om de kosten te spreiden en gemakkelijk te voorspellen.
 
Het abonnementsmodel wordt steeds populairder en daar is een goede reden voor. Ze stellen thuiswerkers of freelancers in staat de kosten te voorspellen en te beheersen, zonder verlies van productiviteit.
 
En abonnementen kunnen voor veel essentiële dagelijkse taken worden afgesloten. Neem bijvoorbeeld printen. Veel micro-ondernemingen zijn afhankelijk van het afdrukken van etiketten, verpakking en facturen, maar hebben misschien niet het startkapitaal om groot in te kopen. Een abonnementsservice kan hierbij helpen en de kosten beperken tot één lage maandelijkse uitgave, terwijl de ondernemingen ervan verzekerd zijn dat ze nooit meer zonder verbruiksartikelen komen te zitten.
 
Bijvoorbeeld met ons EcoPro printabonnement, waarmee printen een eenvoudig te voorspellen maandelijkse betaling wordt, waardoor de kosten van de printer over een jaar worden gespreid en budgettering eenvoudiger wordt.
 

Aanbevolen

Terug naar boven