A female doctor is wearing a traditional white medical coat with a stethoscope hanging around her neck. She's standing in a hospital waiting room with patients and healthcare staff in the background. She is standing next to a Brother multi-function business printer.

Documentscanners dragen bij aan betere zorgverlening

In heel Europa staat de zorgsector op verschillende fronten onder druk. Vergrijzing en een toenemende klinische last hebben de werkdruk in de praktijk verhoogd. De steeds grotere administratieve en budgettaire eisen dwingen zorgprofessionals om efficiënter te werken. En door de COVID-19-pandemie, hebben mensen zich snel moeten aanpassen. Dit stimuleerde de zoektocht naar nieuwe manieren van werken en versnelde de digitale transformatie binnen de gezondheidszorg.

 

Wil je meer inzicht in toekomstige ontwikkelingen binnen de zorgsector, download dan ons onderzoeksrapport ‘Technologie in de gezondheidszorg’ via https://www.brother.nl/digitale-transformatie/gezondheidszorg

Meer informatie over onze oplossingen voor diverse afdelingen binnen de zorg is te vinden op onze algemene gezondheidszorg pagina’s: https://www.brother.nl/bedrijfsoplossingen/gezondheidszorg


Het lijkt voor de hand liggend: hoe langer clinici zich met patiënten kunnen bezighouden, hoe beter de kwaliteit zorg die ze kunnen leveren.2 De hoeveelheid administratie binnen de zorgsector is enorm toegenomen. Gemiddeld gaan er dagelijks maar liefst 120 administratieve handelingen door het systeem van een gemiddelde kliniek. Een aantal daarvan komt weer terug bij de arts in kwestie omdat er informatie ontbreekt3 waardoor er kostbare tijd verloren gaat.

Elke minuut die wordt besteed aan het beheren van informatie in fysieke documenten - inclusief toegang tot medische dossiers, voorschriften, medische rapporten en brieven – vormt een extra administratieve last.

Digitale transformatie in de zorg

70% van de gezondheidswerkers zegt dat dubbel werk en trage handmatige processen hen in de weg staan bij het bereiken van hun dagelijkse prioriteiten en een directe impact hebben op de patiëntervaring.4

Dit heeft veel zorgorganisaties ertoe aangezet om betere manieren te vinden om informatie te beheren. Er wordt gericht op technologie om het werk gemakkelijker en efficiënter te maken, waarbij de digitalisering van patiëntinformatie een belangrijke factor in deze transformatie is.

Ons onderzoeksrapport ‘Technologie in de zorg’ gaat dieper in op de manier waarop medische informatie wordt opgeslagen en gedeeld. Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van het zorgpersoneel van mening is dat gedigitaliseerde workflows efficiënter zijn dan werken met papieren documenten.4

De eenvoudigste stap naar het maken van elektronische patiëntendossiers is om papieren dossiers om te zetten in digitale bestanden. Digitale informatie kan gemakkelijk worden gedeeld en toegankelijk gemaakt worden voor medewerkers die het nodig hebben. Dit heeft tot gevolg dat documentscanners een steeds belangrijker onderdeel vormen van organisaties en afdelingen die zich bezig houden met klinische zorg.

Waar kunnen documentscanners voor worden ingezet?

Het digitaliseren van papieren documenten die snel en veilig kunnen worden gelezen, opgeslagen, doorzocht en gedeeld, is eenvoudiger dan je zou denken.

Met een documentscanner kunnen papieren documenten snel en eenvoudig worden omgezet in doorzoekbare pdf's die kunnen worden gekoppeld aan elektronische patiëntendossiers. Dat maakt medische dossiers beter doorzoekbaar met specifieke zoektermen. Het gebruik van documentscanners maakt het ook mogelijk de informatie in  dossiers te lezen en direct te importeren in patiëntinformatie- en managementsystemen zoals Docman en EMIS.

Door een documentscanner te gebruiken voor het digitaliseren van informatie, wordt de kans kleiner dat  belangrijke documenten verloren gaan, zoekraken of worden blootgesteld aan veiligheidsrisico's. Brieven of recepten met een barcode kunnen, via desktopscanners die Barcode Utility ondersteunen, zelfs volledig automatisch worden verwerkt. De meest voorkomende barcode-indelingen kunnen tijdens het scannen worden gelezen en op basis daarvan in een vooraf gedefinieerde map worden opgeslagen. Dit bespaart een hoop tijd en vermindert fouten.
 
Ga voor meer info over het automatisch verwerken van documenten met barcodes naar: https://www.brother.nl/bedrijfsoplossingen/barcode-utility

Betere toegang tot medische dossiers

Het vermogen van klinisch en administratief personeel om de juiste informatie op het juiste moment met de juiste personen te delen, betekent dat ze snel beter geïnformeerd zijn om de juiste beslissingen te kunnen nemen. 77% van de zorgprofessionals is het er nu al over eens dat digitale workflows in de toekomst belangrijker zullen worden4.

Nog belangrijker is dat deze informatie gemakkelijk toegankelijk is op de verschillende patiëntcontactpunten, zodat er een zorgsysteem ontstaat dat onderling gekoppeld is4.

Een Frans ziekenhuis combineerde bijvoorbeeld 10 jaar aan patiëntnotities in een enkele dataset. Dit stelde hen in staat om voor het eerst holistische trends in hun gegevens te zien en een meer strategisch inzicht te krijgen in hun zorgverlening. Door correlaties tussen verschillende variabelen te analyseren -  het identificeren van gemeenschappelijke factoren bij patiënten met specifieke aandoeningen - waren ze in staat om de effectiviteit van verschillende voorgeschreven medicijnen in kaart te brengen.4 Dit is een duidelijk geval waarin digitale technologie het verschil maakt. 

Bekijk onze desktop documentscanners om erachter te komen hoe Brother kan helpen om administratiewerkzaamheden te verminderen, de prestaties van personeel te verbeteren en patiënten nog betere zorg te kunnen bieden. 

Neem voor meer informatie over onze oplossingen voor de gezondheidszorg contact op met onze specialisten: 
https://www.brother.nl/bedrijfsoplossingen/gezondheidszorg/neem-contact-op-met-onze-specialisten

Wil je meer inzicht in toekomstige ontwikkelingen binnen de zorgsector, download dan ons onderzoeksrapport ‘Technologie in de gezondheidszorg’ via https://www.brother.nl/digitale-transformatie/gezondheidszorg

Brother heeft een lange geschiedenis en veel ervaring in het leveren van technologische oplossingen aan de gezondheidszorg: van apotheken en huisartsenpraktijken tot ziekenhuizen en klinieken. Onze producten en oplossingen helpen het dagelijkse werk van het zorgpersoneel te vergemakkelijken.

Meer informatie over onze oplossingen voor diverse afdelingen binnen de zorg is te vinden via onze algemene gezondheidszorg pagina: https://www.brother.nl/bedrijfsoplossingen/gezondheidszorg

 

 

bronnen

1. https://osha.europa.eu/en/publications/reports/current-and-emerging-occupational-safety-and-health-osh-issues-in-the-healthcare-sector-including-home-and-community-care

2. https://pilotfeasibilitystudies.biomedcentral.com/ “A pilot study of the duration of GP consultations in Ireland” -  01 December 2019

3. https://www.england.nhs.uk/gp/case-studies/tackling-a-backlog-of-admin-tasks-north-brink-practice-midlands-and-east/

4. Savanta: "Technology in healthcare" - January 2021Meer van Scannen

Aanbevolen

Terug naar boven