B22092Banner

Interview met Brother CIO Basil Fuchs over het belang van een solide IT-veerkracht plan

Basil Fuchs, Chief Information Officer (CIO) bij Brother International Europe leerde zichzelf als kind in de jaren 80 programmeren en voelde zich daardoor aangetrokken tot een carrière in de IT. Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor de uitvoering van het Europese IT-beleid en houdt hij toezicht op digitale en datagestuurde innovatie vanuit het Europese hoofdkantoor in Manchester.

 

Lees meer over de redenen waarom bedrijven een uitgewerkt IT-veerkracht plan zouden moeten hebben in ons blog:  ‘Wat moeten bedrijven meenemen in hun IT-resilience aanpak’

 
Photo of Brother CIO Basil Fuchs

Wat inspireerde je om in de IT-sector te gaan werken?

Als kind had ik een Commodore 64 en was ik die jongen die spelletjes programmeerde tijdens schoolpauzes. Ik werd dus al van jongs af aan aangetrokken door de computer en ontdekte later de zakelijke kant van IT. Voordat ik bij Brother kwam, werkte ik op de IT-afdeling van het Zwitserse leger, wat een interessante tijd was.

Hoe lang werk je al bij Brother en in welke functies?

Ik begon als IT-manager bij Brother (Zwitserland), waar ik meerdere rollen door heel Europa vervulde, voordat ik in 2011 vanuit Zwitserland naar Manchester verhuisde. Ik begon bij Brother Europe als portfoliomanager en tegenwoordig ben ik als CIO verantwoordelijk voor uitvoering van het Europese IT-beleid.

Waarom is IT-resilience zo belangrijk?

IT-veerkracht is het vermogen om essentiële IT-infrastructuur, -systemen en -applicaties draaiende te houden ondanks rampen en verstoringen. Het is belangrijk omdat het je gegevens beschermt en het risico op downtime en mogelijk gegevensverlies vermindert.

Wie is verantwoordelijk voor IT-veerkracht en hoe verhoudt dit zich tot zakelijke veerkracht?

Bij IT-weerbaarheid denken we aan risicomanagement en informatiemanagement. Als IT-professional zijn we nauw verbonden met corporate risk management en de continuïteit van de business omdat we zoveel processen mogelijk maken.

De uitbestedingspartner en IT-partners zijn specialisten op dat gebied en het is onze taak als interne IT om de weerbaarheid te managen. Dit betekent draaiboeken maken voor alle betrokken partijen en ervoor zorgen dat ze allemaal op één lijn en op hetzelfde niveau zitten.

Het behouden van de IT-resilience is een gedeelde verantwoordelijkheid van management, medewerkers en partners. Uiteindelijk heeft iedereen een rol om de organisatie weerbaarder te maken tegen verstoringen. Het is bijvoorbeeld van vitaal belang om een veerkrachtig personeelsbestand op te bouwen dat zich bewust is van IT-risico's en een deel van de oplossing kan worden door middel van voortdurende training en bedrijfsondersteuning.

Wat voor soort maatregelen had Brother voorafgaand aan COVID-19?

Een wereldwijde pandemie en lockdown waren geen scenario's die we hadden gepland, maar dankzij de bestaande plannen voor IT-veerkracht konden we overstappen op werken op afstand.

De pandemie was een unieke situatie, en de tabletop oefeningen die we jaarlijks houden komen daar nog het meest bij in de buurt. Hier loopt het managementteam bepaalde scenario's door die kunnen gebeuren of andere bedrijven zijn overkomen, om onze reactie te testen. Daardoor creëren we lessen voor de organisatie over wat we beter zouden kunnen doen als die situatie zich in het echt zou voordoen.

Hoe reageerde Brother op de COVID-19-pandemie?

We zijn snel overgestapt op werken op afstand en konden dit met vertrouwen doen dankzij de tools en online platforms die we hadden gelanceerd. Er was een overgangsperiode waarin we hybride werkten en bepaalde toegang tot het fysieke pand nodig was voor systemen die nog niet in de cloud draaiden.

Wat we dachten dat grote problemen zouden zijn, zoals toegang tot computersystemen, was niet noodzakelijkerwijs de grootste uitdaging. Het ging meer om de persoonlijke veiligheid en omstandigheden van onze mensen. En ervoor zorgen dat ze thuis een webcam of een bureaustoel hadden als ze die nog niet hadden.

Wat heb je als bedrijf geleerd over IT-veerkracht?

Het is een natuurlijke evolutie. Jaarlijks voeren we disaster recovery uit, controleren of de back-up werkt en of de systemen herstart of verplaatst kunnen worden naar een andere locatie mocht er een grotere calamiteit zijn. Een modernere benadering omvat het uitbreiden van die regelmatige beoordeling met meer geplande scenario's om niet alleen ergens op te reageren, maar ook om te kijken hoe we onze systemen proactief kunnen verbeteren.

De pandemie heeft ook invloed gehad op hoe we nieuwe diensten en producten creëren. We hebben bijvoorbeeld Brother Managed Print Services verbeterd om klanten beter te helpen hun IT-resilience en productiviteit te vergroten en kosten te verlagen in de nieuwe hybride wereld van werken.

Hoe heeft het je benadering van digitale weerbaarheid voor de toekomst gevormd?

We kunnen niet alles plannen, dat is een grote les. Het is belangrijk om flexibel te zijn en een team dat in staat is om zelfstandig en snel te handelen binnen de kaders die we hebben gesteld. Ook de mogelijkheid om meer van onze partners en beheerde services gebruik te maken, zoals beheerd printen, om de werkdruk van de IT-afdeling te ontlasten.

Wat zijn de grootste uitdagingen waarmee IT-beslissers tegenwoordig worden geconfronteerd?

Tegenwoordig is het IT-landschap veel complexer. Vroeger zat alles in het datacenter en dat beschermden we. Nu hebben we computers vanuit huis, onderweg en in de cloud. Daarom is het belangrijk om goede aansturing en eenvoudig te begrijpen richtlijnen vast te stellen die iedereen helpt om informatie met vertrouwen te beheren.

Welke drie dingen zouden ze prioriteit moeten geven om IT-veerkracht te waarborgen?

Veel factoren kunnen bijdragen aan de veerkracht van IT. De drie dingen die ik zou zeggen dat we prioriteit moeten geven, zijn:

Beveiliging: IT-resilience hangt af van het beschermen van informatie en systemen tegen ongeoorloofde toegang, inbreuken en diefstal. Dit doen we door te investeren in processen en technologieën zoals encryptie, authenticatie, firewalls en antivirussoftware. Bovendien is het van essentieel belang om werknemers te informeren over best practices voor cyberbeveiliging, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden en het vermijden van phishing-e-mails.

Flexibiliteit: Veerkracht hangt af van het kunnen aanpassen aan veranderende behoeften en omstandigheden. Dit vereist het gebruik van technologieën die mobiele workloads mogelijk maken. Het vereist ook het ontwerpen van een veerkrachtige IT-omgeving. Die verstoringen of prestatie-impact kan beheren en de beschikbaarheid snel kan herstellen. Ik raad aan je paraatheid uit te dagen met regelmatige tests voor rampenherstel en op risico gebaseerde planning.

Samenwerking: Het hebben van een sterk netwerk van betrouwbare mensen binnen en buiten de organisatie is essentieel voor een veerkrachtige IT-organisatie. Dit vereist processen die de communicatie en coördinatie tussen verschillende teams en belanghebbenden vergemakkelijken. Het vereist ook het opbouwen van vertrouwen, verantwoordelijkheid en transparantie tussen leiders en werknemers. Zorg ervoor dat je bedrijfscontinuïteitsplannen zijn afgestemd op je IT-veerkrachttactieken.

Meer weten over de noodzaak van het beschermen van bedrijfsgegevens, lees dan ons blog over printveiliging.   

Mocht je vragen hebben of benieuwd zijn met welke print- en scanoplossingen Brother jouw bedrijf kan helpen, neem dan contact met ons op. 

 

Meer van Beveiliging

Aanbevolen

Terug naar boven