1. Home Brother
  2. Bedrijfsoplossingen
  3. Brother Resource Hub
  4. Blog
  5. Efficiëntie
  6. 2020
  7. 7 manieren om systemen binnen de gezondheidszorg te verbeteren met printtechnologie
Two vacutainer blood collection test tubes are clearly marked with barcode identification labels for medical testing in a hospital healthcare environment.

7 manieren om systemen binnen de gezondheidszorg te verbeteren met printtechnologie

Efficiëntie binnen gezondheidszorgsystemen is van cruciaal belang voor het bieden van de beste patiëntenzorg. Vaak zorgen IT-silo's en zwakke proceskoppeling voor problemen en vragen om optimalisatie.

Dergelijke problemen leiden tot inefficiëntie en een stijging van de uitgaven voor de gezondheidszorg in West -Europa. Naar verwachting zullen ze oplopen van € 1,53 miljard in 2017 tot € 1,98 miljard tegen 2022 (1). Er bestaat een absolute behoefte om te focussen op een uitmuntende zorg voor de patiënt en het is dus belangrijk dat deze processen geoptimaliseerd worden.

Van de ambulance tot de opname in het ziekenhuis - van de ziekenhuiskamer tot de apotheek. Brother overloopt zeven manieren waarop printtechnologie kan worden ingezet om gezondheidszorgprocessen te verbeteren ten behoeve van de patiënten.

1.    Versoepeling van de opname

Technologie kan processen sneller en veiliger laten verlopen, terwijl patiënten op weg zijn naar het ziekenhuis. Ambulancepersoneel print bijvoorbeeld onderweg patiëntinformatie met behulp van een kleine draagbare printer. De leesbaarheid verbetert aanzienlijk, omdat handgeschreven aantekeningen die in een snel rijdende ambulance worden gemaakt mogelijk niet leesbaar zijn.

Dankzij printtechnologie wordt kostbare, mogelijk levensreddende tijd bespaard bij de overdracht van informatie aan het ziekenhuispersoneel. Ze ontvangen een nauwkeurig verslag van de gegeven behandeling, toegediende medicijnen en patiëntgegevens die essentieel zijn bij elke noodsituatie.

2.    Snelle en efficiënte opname

Digitale processen verbeteren het welzijn binnen de organisatie door overbelast ziekenhuispersoneel in staat te stellen om afgedrukte patiëntendossiers eenvoudig naar hun databasebeheersysteem te scannen. Met een druk op de knop stemmen ze dan hun gegevens af op de gegevens van de patiënt.

Processen worden versneld door labels te maken met een labelprinter waarvoor geen computer nodig is. Individuele barcodes kunnen op patiëntendossiers worden toegepast om fouten te vermijden en het risico op onleesbaar handschrift weg te nemen.

3.    Slimme klinische zorg 

In omgevingen waar tijd belangrijk is, kunnen menselijke fouten optreden. Deze worden vermeden met de invoering van eenvoudige, efficiënte technologie.

Met labelprinters worden barcodes gemaakt voor patiëntpolsbandjes, waardoor een digitale ID wordt gegenereerd die aan een database met de patiëntendossiers gekoppeld is. Dit zorgt voor een correcte identificatie bij elke stap tijdens de opname en voorkomt het risico dat handgeschreven informatie verkeerd wordt gelezen. Dit alles verhoogt de veiligheid van de patiënt, want labels geven duidelijk vitale informatie, zoals allergenen en details van medicatie of toegediende medicijnen, weer.

4.    Gezonde ziekenhuisafdelingen

Afdrukbeveiliging in ziekenhuizen is nu belangrijker dan ooit vanwege de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Elke inbreuk inzake persoonlijke gegevens (bv. verlies) kan zowel het ziekenhuis als de patiënt benadelen.

Met een NFC-kaart (Near Field Communication) of PIN-activering zijn documenten alleen toegankelijk voor en kunnen ze enkel opgehaald worden door de persoon die de afdruk heeft gelanceerd. Dit voorkomt dat gevoelige documenten in de handen van onbevoegde personen terechtkomen.

Om beheerders volledige controle te geven, kan personeel worden toegevoegd of verwijderd via een digitaal profiel. Dit verbetert niet alleen de beveiliging, maar vermijdt ook verspilling en extra kosten.

5.    Veilige identificatie en informatie

Technologie kan het asset management ten goede komen, aangezien het personeel snel duurzame, gelamineerde, zelfklevende identificatie-labels en waarschuwingsborden voor apparatuur kan maken. Het gebruik van labels vermindert niet alleen diefstal, maar verhoogt ook de veiligheid door reminders voor apparatuurcontroles en waarschuwingen weer te geven.

Gelamineerde P-touch-labels van Brother zijn duurzaam en bestand tegen agressieve chemicaliën, slijtage, extreme temperaturen en zonlicht - ideaal voor de gezondheidszorg. Leesbare, duurzame labels die bestand zijn tegen alle omstandigheden zijn essentieel voor de veiligheid van de patiënt.

6.    Naadloos laboratoriumbeheer

Door laboratoriumprocessen te analyseren, worden dure of kritieke vergissingen vermeden. Staalidentificatie kan worden versterkt door de polsbandjes van de patiënt te scannen bij de afname en onmiddellijk een gecodeerd etiket af te drukken dat rechtstreeks op de staalbuis wordt geplaatst.

Dit proces biedt volledige traceerbaarheid en creëert bij elke stap een digitale voetafdruk wat de patiëntenzorg en veiligheid optimaliseert. Het biedt ook meer nauwkeurigheid dan handgeschreven labels en er wordt tijd bespaard.

7.    Positieve apotheekprocedures

Ziekenhuisapotheken zijn drukke afdelingen met een snelle doorlooptijd. Technologie verbetert de processen van deze afdeling aanzienlijk en maakt waardevolle tijd vrij. 

Voorschriften van patiënten worden elektronisch ontvangen van zorgverleners en etiketten voor medicatie - voorzien van nauwkeurige patiëntgegevens en voorschriftinformatie - worden afgedrukt en op de medicijnen geplaatst.

Om ongelukkige verwisselingen te voorkomen, kunnen duidelijke labels met een patiëntidentificatie-barcode worden afgedrukt en op de medicatie geplakt. Gedrukte labels voorkomen het risico dat handschrift verkeerd wordt gelezen en zijn een veiligere oplossing omdat allergenen duidelijk worden weergegeven met behulp van kleurcodering.

 

De uitgebreide brochure met oplossingen voor gezondheidszorg van Brother bevat nog veel meer inzichten om u verder te helpen bij het ontwikkelen van efficiëntere en veiligere processen tijdens de opname van patiënten. Geïnspireerd? Download dan hier de volledige brochure.

1 Deloitte 2019: Global Healthcare Outlook

Meer van Efficiëntie

Aanbevolen

Terug naar boven