1. Home Brother
  2. Bedrijfsoplossingen
  3. Brother Resource Hub
  4. Blog
  5. Beveiliging
  6. 2024
  7. De bedreigingen voor de cyberveiligheid nemen toe. Dit is wat je moet weten.
Two professionals having a conversation and looking over a laptop

De bedreigingen voor de cyberveiligheid nemen toe. Waarom weten we hier zo weinig van?

Cyberveiligheidsdreigingen nemen toe, maar de kennis hierover blijft achter. In dit artikel, werpen we licht op de risico's, de behoefte aan betere training en de vraag naar strengere beveiligingsmaatregelen.

 

Als je nog geen slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit, heb je geluk - maar het kan zomaar misgaan.

Als je nog niet het doelwit bent geweest van een inbreuk op de cyberbeveiliging, zul je dat binnenkort wel worden. Tenminste, dat is wat de statistieken zeggen.

Sinds 2020 is er sprake van een enorme toename van cyberbedreigingen* – van spoofing en datalekken tot hacking en grootschalige cyberaanvallen. En de dreigingen blijven toenemen.
Dus als je bij de 69% van de respondenten van onze cyberveiligheidsenquête hoort die op dit gebied nog niets vreemds heeft meegemaakt, ben je dan gewoon een van de gelukkigen? En wat heeft deze toename überhaupt veroorzaakt?

De Covid-pandemie gaf cybercriminelen de perfecte gelegenheid om zich op bedrijven te richten. Ze profiteerden van slecht opgezette netwerken toen thuiswerken de norm werd. Alleen al in 2020 zijn de malware-aanvallen met 358%* toegenomen. Zelfs toen mensen naar kantoor terugkeerden, bleven de cyberaanvallen doorgaan – met een wereldwijde toename van 125% in 2021*. Het is verontrustend dat deze opwaartse trend maar door lijkt te gaan.

Maar ondanks de alarmerende statistieken is er een grote kloof tussen perceptie en realiteit**. Slechts 17% van de bedrijven meldde een toename van cyberbedreigingen. Misschien is het geluk. Of misschien herkennen bedrijven simpelweg niet de bedreigingen waaraan ze worden blootgesteld. Soms zijn het de onzichtbare bedreigingen die het gevaarlijkst zijn.

Nu meer dan 50% van de bedrijven een flexibel, hybride werkmodel hanteert, is de kwetsbaarheid waarmee bedrijven worden geconfronteerd ongekend hoog**. De grootste zorg is misschien dat weinigen van ons zich hiervan bewust zijn. Omdat phishing een van de meest opkomende bedreigingen is, hebben we er een blog aan gewijd. Lees het hier en ontdek hoe je jezelf en je collega’s kunt beschermen.

Betere cybersecuritytraining betekent een sterkere weerstand

Illustration of a Brother employee working at her desk with workplace security icons around her

De kans is groter dan ooit dat je bedrijf het doelwit wordt van een cyberaanval. En die kansen worden steeds groter. Uit de resultaten van ons Europese onderzoek blijkt echter dat maar heel weinig bedrijven zich bewust zijn van dit toenemende risico. En toch meldde alleen al in Groot-Brittannië 39% van de bedrijven dat zij in 2022 te maken zouden krijgen met cyberaanvallen*.

Het probleem is misschien dat mensen zich niet bewust zijn van hoe een cyberveiligheidsdreiging eruit ziet. Dat roept grote vragen op over de training die ze (niet) hebben gekregen. Ongeveer de helft van de bedrijven die we hebben ondervraagd, zegt dat ze een vorm van training in beveiligingsbewustzijn hebben gevolgd. Dit betekent dat de andere helft het niet heeft gedaan.

En er zijn verschillen tussen landen. Ongeveer tweederde van de bedrijven in Duitsland heeft een training in beveiligingsbewustzijn gevolgd tegenover 37% in Frankrijk**.

De andere vraag die het oproept is of de training die ze krijgen geschikt is voor het beoogde doel. De risico’s groeien exponentieel, maar het bewustzijn niet. Het is duidelijk dat training in beveiligingsbewustzijn voor bedrijven hard nodig is om mensen voor te lichten over de gevaren waarmee ze worden geconfronteerd en hoe ze eventuele bedreigingen kunnen herkennen. Je kunt ze immers niet tegenhouden als je ze niet weet te spotten.

Onze blog over IT weerbaarheid staat boordevol waardevolle trainingstips om jezelf voor te bereiden en de medewerkers van jouw bedrijf of organisatie veilig te houden.

Zijn je collega’s de zwakste schakel in cybersecurity?

Two employees looking over a laptop over a bright yellow background with security and connectivity icons

Een van de grootste fouten die mensen maken als het om cyberbeveiliging gaat, is dat ze denken dat ze een inbreuk op de beveiliging al op een kilometer afstand zullen merken. En dat ze te slim zijn om erin te trappen.

Maar cyberaanvallen worden steeds geavanceerder. Men is niet voldoende bewust van de tactieken die worden gebruikt om de beveiliging te omzeilen, waardoor collega's verdachte activiteiten niet in twijfel trekken of verzuimen om weloverwogen beslissingen te nemen. Op elk moment moeten medewerkers zich afvragen: ‘Moet ik hier echt op klikken?’ en ‘Zou dit een phishing-aanval kunnen zijn?’.

Hoe stevig je technische opzet ook is, het menselijke element blijft een kritieke kwetsbaarheid voor de bedrijfsbeveiliging. Bij 82% van de inbreuken op de beveiliging tegen bedrijven is sprake van menselijke besluitvorming*.

Maar dit is geen nieuws voor veel IT-professionals die hebben deelgenomen aan ons cyberveiligheidsonderzoek. Ze gaven aan dat collega’s de bedreigingen die ze tegenkomen maar al te vaak niet begrijpen**.

Of het nu gaat om collega's die wachtwoorden in e-mails versturen of om het niet melden van verdachte activiteiten: mensen vormen de grootste kwetsbaarheid en het grootste veiligheidsrisico**.

Lees meer over het opzetten van een veerkrachtige IT-strategie >

Kleine bedrijven hebben meer hulp nodig om cyberaanvallen aan te pakken

An illustration of two Brother IT employees conducting a virtual meeting about cyber security

Wat als je organisatie te maken krijgt met een datalek of het slachtoffer wordt van een phishing-aanval? Weet jij wat je moet doen?

Uit nieuw wereldwijd onderzoek* blijkt dat zeven op de tien kleine tot middelgrote bedrijven niet over de kennis (of het vertrouwen) beschikken om effectief om te gaan met veiligheidsbedreigingen. Het cyberveiligheidsonderzoek van Brother bevestigt dit.

Het blijkt dat kleinere bedrijven weliswaar vaker een toename van cyberbedreigingen opmerken, maar dat ze minder snel weten wat ze eraan moeten doen. Of het nu gaat om het identificeren van bedreigingen of het weten hoe hierop te reageren, ze voelen zich niet voldoende toegerust**.

Maar er is hulp. Brother biedt diverse beveiligingsoplossingen om bedrijven te helpen om beter inzicht te krijgen in cybersecurity. Van advies op maat tot een productbeveiligingsbelofte, Brother staat klaar om bedrijven te helpen hun gegevens te beschermen en te voorkomen dat criminelen toegang krijgen tot hun printnetwerken.

Ga naar onze pagina met beveiligingsoplossingen >

Cybersecuritytraining is een urgente prioriteit voor deze drie sectoren

Three illustrations symbolizing the industries at risk for cyber security threats and crime: education, healthcare, and retail industry

Drie sectoren hebben meer dan welke andere sector dan ook behoefte aan een verbetering van hun cyberbeveiligingsstrategie – en dat zie je terug in heel Europa: het onderwijs, de gezondheidszorg en de detailhandel**.

Het meest zorgwekkende is dat dit de drie sectoren zijn die het zwaarst zijn getroffen door de Covid-pandemie – en dat ze allemaal nog steeds worstelen met de effecten ervan.

Bij dergelijke grote tegenslagen is het gemakkelijk te begrijpen waarom cyberbeveiligingstrainingen van de prioriteitenlijst zijn gevallen. Het is al moeilijk genoeg om alle dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Maar een cyberaanval kan verwoestende gevolgen hebben.

En uit ons onderzoek blijkt dat de trainingsniveaus op het gebied van cyberbeveiliging in het onderwijs, gezondheidszorg en detailhandel aanzienlijk lager zijn dan in andere sectoren**.

Het is niet verrassend dat IT-, financiële en professionele diensten een hoger niveau van cyberbeveiligingstrainingen hebben geïmplementeerd dan gemiddeld. Verrassender is dat 65% van de productiebedrijven zegt dat ze ook een beveiligingstraining hebben gevolgd**.

Het is mogelijk dat onderwijs-, gezondheidszorg- en retailbedrijven minder snel hybride werkmodellen hebben aangenomen, dus er zou een veronderstelling kunnen zijn dat ze veilig zijn; dat hun cyberveiligheidsrisico’s niet zijn veranderd. Maar de bedreigingen – en de gevolgen – zijn groter dan ooit.

Deze drie sectoren worden geconfronteerd met een dringende behoefte om hun cyberbeveiligingstrainingen te verbeteren – en ze moeten dit snel doen. Ontdek hoe je dit doet in deze beveiligingsblog.

Kun jij je deze cyberveiligheidsfout veroorloven?

An illustration of a laptop with a computer hacker log-in screen and coins and bank notes falling around it

Cybercriminaliteit is een kostbare aangelegenheid. Geschat wordt dat dit de wereldeconomie in 2022 maar liefst 6,5 biljoen euro heeft gekost, en deskundigen voorspellen dat dit cijfer in 2025 omhoog zal schieten naar bijna 10 biljoen*.

In 2022 werden Britse bedrijven bijzonder zwaar getroffen, waarbij cybercriminaliteit elk bedrijf gemiddeld £ 4.200 (€ 4.907) kostte. Middelgrote en grote bedrijven kregen te maken met een nog hogere financiële verliezen, met gemiddelde kosten van £19.400 (€22.664).

Wanneer een bedrijf te maken krijgt met een datalek, reiken de gevolgen veel verder dan de aanvankelijke financiële verliezen. De kosten die gepaard gaan met het verhelpen van het datalek en het herstellen van downtime kunnen uit de hand lopen**. In onze blog over phishing laten we zien hoeveel een cyberaanval uw bedrijf kan kosten.

Naarmate cybercriminelen slimmer worden, moeten organisaties overal ter wereld investeren in geavanceerdere beveiligingsmaatregelen, hun cyberbeveiligingstrainingen regelmatig up-to-date houden en, vooral in grotere bedrijven, gespecialiseerd personeel aan te nemen om hun verdediging te versterken.

Niet op tijd handelen kan een dure fout zijn en veel geld kosten, die maar weinig bedrijven zich kunnen veroorloven.

 

*Bron: AAG - De nieuwste cybercriminaliteitsstatistieken voor 2023 (bijgewerkt in mei 2023)
**Bron: Brother’s in[ctrl] cyberveiligheidsonderzoek

 

Meer van Beveiliging

Aanbevolen

Terug naar boven