1. Home Brother
  2. Bedrijfsoplossingen
  3. Brother Resource Hub
  4. Blog
  5. Efficiëntie
  6. 2023
  7. Hebben bedrijven nog wel behoefte aan grote A3-printers?
A woman standing by a large, white office printer, flicking through a printed booklet. A blurry plant is visible in the background.

Hebben bedrijven nog wel behoefte aan grote A3-printers?

De pandemie heeft thuiswerken en flexibiliteit in een stroomversnelling gebracht. Dat houdt ook in dat we beter kijken naar bedrijfsruimtes en de manier waarop we ze gebruiken. Volgens een rapport van Savanta was 70% van de middelgrote tot grote bedrijven al voor Covid-19 van plan om hun fysieke kantoorvoetafdruk te verkleinen.

Hybride werken betekent dat werknemers nu een keuze hebben en kunnen werken vanuit huis, op kantoor of zelfs in co-working ruimtes dichter bij huis. Daarom wordt verwacht dat bedrijven hun kantoorruimte zullen verminderen en in plaats daarvan zullen investeren in kleinere satellietkantoren die strategisch dichter bij de woonplaats van werknemers zijn gelegen, of werknemers eenvoudigweg thuis laten werken.

Als gevolg hiervan zullen grote hoofdkantoren, hetzij in het zakelijke centrum van de stad of in de buitenwijken, geleidelijk meer symbolisch dan functioneel worden. Meer een culturele basis van het bedrijf dan een plek waar werknemers elke dag aanwezig zijn.  Maar al deze verschillende werkplekken moeten natuurlijk over de nodige technologische middelen beschikken, zodat werkzaamheden efficiënt en veilig kunnen worden uitgevoerd.

Printapparatuur efficiënter inzetten

Van oudsher wordt binnen bedrijven alles, van posters en etiketten tot een groot aantal documenten, dagelijks afgedrukt met behulp van grote multifunctionele printapparatuur die verschillende formaten aankan. Tegenwoordig worden veel van deze apparaten niet voldoende benut, omdat de teams die ze gebruikten vanuit meerdere locaties werken en kiezen voor een digitale of andere oplossing.

Ook de vorm van vergaderen is veranderd. Er worden nu veel meetings via videogesprekken  georganiseerd, een vorm die ontstaan is in de pandemie en die zich daarna verder heeft ontwikkeld. Daarbij kan ook een gemengde vorm worden gebruikt, waarbij sommige werknemers op kantoor zijn, terwijl anderen vanuit huis virtueel verbinding maken. Maar in al deze gevallen is het gebruik van informatie op papier nog steeds van fundamenteel belang. Papieren documenten blijven voor medewerkers een uitstekend hulpmiddel bij het nemen van beslissingen, zowel op kantoor als thuis. Ook dienen documenten ter ondersteuning van het volgen van vergaderingen, om informatie te delen of als basis voor discussie.

Aan de andere kant wordt het scannen van documenten, dat al een sleutelfunctie had binnen bedrijven, nu een essentieel onderdeel om alle afgedrukte informatie veilig te delen tussen collega’s, zodat deze zowel op kantoor als thuis beschikbaar. En laten we niet vergeten dat de duurzaamheidstrend bedrijven naar een meer energie-efficiënte oplossingen duwt en naar het gebruik van minder papier.

Maar dat betekent niet dat printen niet meer nodig is. In plaats daarvan laat het zien dat de manier waarop we printen aan het veranderen is en dat kantoren moeten begrijpen wat ze nodig hebben om hun printoplossingen te stroomlijnen. Alles wijst op een duidelijke trend: bedrijven moeten hun printapparatuur in kaart brengen, heroverwegen en de apparaten die ze niet meer gebruiken of onvoldoende benutten, recyclen of vervangen. Daarnaast moeten ze  werknemers de nodige tools geven om hun werk veilig en efficiënt uit te voeren.

Heeft jouw bedrijf nog wel grote A3 copiers nodig? Professionele inkjetprinters zijn in veel gevallen een beter alternatief

Wat vaststaat is dat grote, gecentraliseerde apparaten niet het meest efficiënt zijn in het  nieuwe normaal. Het blijkt dat de meeste bedrijven die A3-printapparatuur hebben staan,  eigenlijk weinig printen op dit formaat. Het was destijds de meest economische optie om voor het hele kantoor één grote multifunctionele copier in gebruik te hebben, vaak in combinatie met een prijzig lease contract voor service en lage kosten per pagina. De realiteit is dat het afdrukvolume sterk is gedaald binnen het kantoor zelf (hoewel dit niet hoeft te betekenen dat er binnen het hele bedrijf minder wordt geprint, omdat werknemers steeds vaker thuis werk gerelateerde documenten afdrukken). Door deze ontwikkeling moet de investering en lopende kosten van een relatief dure A3-printoplossing worden heroverwogen, zodat deze nog aansluit bij de behoeften binnen de organisatie. 

Het is tijd om technologie goed onder de loep te nemen. Als het gaat om het huidige printerpark zal er gekeken moeten worden of dit nog steeds voldoet aan de vraag van teams  en individuele werknemers. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat kleinere, moderne apparaten vaak veel energiezuiniger zijn.

Er zullen altijd sectoren zijn waar grootformaat essentieel is, zoals bijvoorbeeld bij architectenbureaus en ontwerpstudio's. Maar ook deze bedrijven moeten ze zich aanpassen aan een nieuwe manier van werken en het is misschien tijd om de grote printervloot te herzien. Voor bedrijven die kleine aantallen op A3-formaat moeten afdrukken, kan een Brother A3 inktprinter een goede oplossing zijn. Deze modellen bieden meer flexibiliteit omdat er op diverse formaten en op verschillende papiersoorten kan worden afgedrukt, waaronder op  glanzend fotopapier. Daarnaast is een A3 inkjetprinter in combinatie met een middelgrote laserprinter een zeer efficiënte en economische oplossing.

Voor ieder bedrijf die de printapparatuur wil stroomlijnen geldt dat de sleutel ligt in het in kaart brengen van de bestaande printers en de veranderde eisen en behoeften, om uiteindelijk te kunnen heroverwegen en het printerpark te optimaliseren.

Wilt je meer info over het combineren van een compacte A4 laserprinter met flexibele A3 inkjet mogelijkheden, ga dan naar onze website, of neem contact op met onze specialisten.

 
1 Bron: Savanta, Business Tracker – Wave 1 (October 2020) – 1,001 UK businesses

Meer van Efficiëntie

Aanbevolen

Terug naar boven